bugün

haşşaşin

iki rivayet var:

1- hasan sabbahın sapkın bir müslüman olarak yetiştirdiği fedailerine cenneti vaat ederek onları ölüme yolladığı kişiler topluluğu. cenneti dünyada gösterip (bkz: haşşaşin/#5410659) kandırmıştır fedailerini.

2- islamiyet içersindeki ismaili mezhebine mensup olan (aslında önceleri şiiliğin on iki imam inancına dayanıyordu inancı fakat sonradan ismaili olmuştur) ve bu mezhebin yayılması için çalışmalarını sürdüren dindar hasan sabbah selçuklu'ya karşı isyan bayrağını çekerek müritleriyle beraber alamut kalesini ele geçirip, aşırı disiplinle onları eğiterek ismailiğin yayılmasını sağlamak istemiştir. haşşaşi'ler (assasin) ise selçuklu'nun ters politikasına karşı fedai olarak görev yapmışlardır. bir nevi intihar komandocuları. "dünyada size hiçbir şey vaad etmiyorum ama öldüğünüzde benle beraber cennette olacaksınız" dediği rivayet edilir.

benim görüşüm ise 2. seçenektir. ismaili mezhebi her ne kadar sapkın bir mezhep olsa da aldığı eğitimle uyuşturucu ya da huri gibi saçma sapan şeylere inanacak biri gibi gelmiyor bana.