bugün

çerkez

ara ara medyanın dikkat çekmek için başvurduğu mllet/topluluk/halk/ırk..vs. ama bu girişimlerin büyük çoğunluğunun ortak noktası, malesef yanlış ve eksik bilgiler içeriyor olması. gitmeden, görmeden, araştırmadan yapılan masa başı haberlerle çerkezleri anlatmaya çalışıyor çoğu gazete.

bu konuda kendi adıma en doyurucu çalışma atlas dergidinin yıllar önce (tam sayısını hatırlayamıyorum) hazırladığı dosyaydı. 'çerkez kızları güzeldir, düğünleri güzeldir...' gibi üstünkörü yargıların dışındaydı bu dosya.

medyanın ara ara ilgi duymasının sebebi çerkezlerin reytinginin ve tirajının yüksek oluşu. kendimden biliyorum, herhangi bir programda geçen 'çerkez' kelimesi, programın o kültürü konu etmesi çerkez evlerinde hayatın durmasına neden oluyor. tabii, insan kendinden bişeyler görünce seviniyor doğal olarak... tabii medya sadece kültürle yetinmiyor. ara sıra 'ihaneti'i de gazlayıveriyor. en son zaman gazetesindeki şamil tayyar röportajında gördük bunu.

gittiğim her yerde, tanıştığım herkeste şunu gördüm ki, çerkezler çok merak ediliyor, onlara ilgi duyuluyor. ama malesef, yukarıda da belirttiğim gibi, bilgilerin çoğu kulaktan dolma. bunun bi sebebi de aslında çerkezlerin kendisi. yani, dışarıya nispeten kapalı bi toplum oluşları.

diyeceğim o ki, bu başlığı (ve diğer sözlüklerdeki ilgili başlıkları) bi merakla okuyan arkadaşlar, bu bilgilere biraz şüpheyle yaklaşsın.

edit: atlas dergisinin bahsettiğim sayısı 120. mart 2003 sayısı.