bugün

batman v superman dawn of justice

yaklaşık 1,5 saat önce izlediğim film.

spoilerlara girmeden önce uyarı yapacağım, önce film hakkında genel düşüncelerim:

* müzikler çok iyi olmuş. hans zimmer çok yavan kalır diye korkuyordum aksiyon sahnelerinde, kendisi daha ziyade senfonik müzikleriyle ünlü malum. junkie xl aksiyon sahnelerinde ağırlığını koymuş, muhteşem bir soundtrack çıkmış ortaya. yarın ilk işim o olacak zaten. (bkz: seni bulacam olm)

* filmin görselliğinden hiçbir şüphemiz yoktu, zack snyder'in görselliğe verdiği önemi hepimiz biliyorduk. ama senaryosu da çok sağlam olmuş, "batman superman dövüşüyo sonra birlik oluyolar doomsday'e karşı eheheh" diyen ergenleri dinlemeyin ve gidin filme; senaryoda boş nokta ben bulamadım, çok güzel kurgulanmış.

* batfleck çok iyi bir batman olmuş, sesi karizması ve hatta fiziği ile cuk oturmuş. zamanında ahını almışım, özür dilerim. *

spoiler geliyor.

bak spoiler.

kapat sayfayı.

spoiler.

uyarmadı deme.

--spoiler-- --spoiler--

filmin genelindeki koyu ton bazen fazla kaçıyor sanki. tamam dc marvel'dan kat kat daha ağır kahramanlara ve dolayısıyla karanlık bir havaya sahip. ama filmde hiç gündüz görmedik en baştaki mahkeme sahneleri hariç, bütün film gece geçti.

nolan'ın takıntısı haline gelmiş "batman gerçek bir insan" tezini snyder da benimsemiş gibi görünüyor. martha'yı kurtarmaya çalışırken silahlara fırlayan o küçük deaktivasyon metallerini yakın çekimde falan göstermesi nolan'ın her şeyi açıklayan kamera çekimlerini anımsattı bana. (ne demek istediğimi anlamayanlar, tdk başındaki batman'in sahnelerine göz atabilirler.)

doomsday'den beklentilerim çok yüksekti, böyle pat diye ölmesini beklemiyordum açıkçası. hem niye böyle duygusal bir finiş yaptıklarını da anlamadım, bu işlere girmeden de güzel bir final yapabilirlerdi halbuki.

son olarak filmin ilk yarısına, ikinci yarısına göre daha fazla emek verilmiş gibi hissettim. filmin ilk yarısında çalışanlar her şeylerini vermiş, ikinci yarıda "hadi artık beyler yeter bu kadar" diyerek biraz daha az uğraşmışlar gibi geldi. tabi az uğraşılan filmin bütçesi 400 milyon dolar olunca, böyle şeyleri söylemek "sen kimsin lan dalyarak" tepkisini göze almak demek oluyor. *

son olarak, aquaman inanılmaz olmuş. wonderwoman'a girmiyorum bile, ağzım açık seyrettim. 80ler dizi versiyonunda daha memeli bir abla vardı, burda daha atletik bir güzelle çalışmışlar; çok güzel oturmuş. (bkz: gal gadot) casting yapanın ellerine sağlık. bi tek flash'e ısınamadım, amazing spiderman'deki cool hipster havası vardı. umarım öyle bir karakter yaratmazlar. (evet bu eleştiriyi 4 saniyelik görüntüye dayanarak yaptığımın farkındayım)

--spoiler-- --spoiler--