dedicated server

internet dünyasında belirli bir içerik ve üye sayısına sahip , shared hosting yada vps seçeneklerinde serveri kasan web siteleri konusu olan dedicated servers'e taşınırlar . Bu serverler yukarıda tanımları yapıldığı gibi web sitesine , daha doğrusu kişiye özel bilgisayarlardır . Diğer türlerde ( shared hosting - vps ) bir serverde birden fazla site barınırken dedicated serverde 1 tane web sitesi barınır . Bu bilgisayar özelliklerinde en önemli parçalar işlemci - ram ve hdd'dir . Bu parçaların özellikleri ne kadar iyiyse buna paralel olarak web sitenizin hızı da o kadar iyidir .

Bu serverlerin fiyatlandırılması genel olarak aylık olmaktadır . Eğer paranız çoksa 1 yıllık ödeme şekilleri de mevcuttur . Fiyatlarda dalgalanmalar bulunmaktadır ; 25 dolara da , 1000 dolara da bir çok seçenek mevcuttur . Bu fiyatlandırma ; şirket kalitesine , server bileşenlerine , istediğiniz özelliklere ... göre değişir . Artık kiralamadan önce bir araştırma yapmanız gerekmektedir .

Eğer çok daha bir siteye sahipseniz , 100k - 500k lık trafiğe sahipseniz işler daha da karmaşıklaşır . Bunun için artık 1 dedicated server yetmez . Sitenin database'si için ayrı bir server , yedekleme için HDD kapasitesi büyük olan bir server , resimlerin veya içeriğin bulunduğu ayrı bir server gerekmektedir . Kısaca bir tane web sitesi için 4 - 5 tane , yüksek konfigrasyonlu sunucular iş yapar . Tabi bu işler webmasterin gelebileceği son noktadır . Bütün para kaynaklarını buraya aktarmalıdır çünki maliyeti oldukça fazladır .

Ülkemizde yukarıdaki gibi web sitesine sahip insanlar genellikle Almanya lokasyon tercih etmektedirler . Hem erişim süreleri oldukça düşük ve seçenekleri oldukça fazladır . Genel olarak da NetDirekt veri merkezini kullanırlar . Fakat yukarıda bahsettiğim oldukça yüksek hitli sitler için Dünya'nın sayılı şirketlerinden olan SoftLayer , ThePlanet , Layerdtech ... devreye girer . Diğerleri de devrededir fakat koskoca site içeriğini dandik bir sağlayıcıya koymak pek akıl karı değildir . Site çalışanları ile görüşür , gereken işlemleri yaptırır , para aktarılır ve sunucular devreye girer .

Biraz da Türkiye'deki durumdan bahsedelim . Bu hizmetin çeşitli faktörlerden dolayı ( türk telekomun altyapısının yetersiz oluşu , elektrik fiyatları , kaliteli hizmet verebilmek için yeterli sermaye olmaması ... ) önü kesilmektedir . Ama olumlu yanları da vardır ; pinglerinin düşük olmasından dolayı hızlarda gözle görülür bir artış yaşanır , sorunları kendi dilinizde anlatıp çözüm yolları denersiniz vs vs ...