bugün

rusya bizi silker atan diyen tatlı su solcusu

rusya bizi şimdilik yeniyor. stratejik anlamda tabi. 2015 eylül ayından beri rusya suriye'de ve rejim güçlerine yardım ediyor. abd ile ışid'i bölgeden silme konusunda anlaşan rusya yaptığı saldırıların çoğunu ışid değilde suriyedeki diğer muhalif gruplara yapıyor. bunların arasında 1000 yıldır o bölgede olan Türkmenlerde var. yani rusyanın hava operasyonları lazkiyenin kuzeyi-suriyenin kuzey batısında yoğunlaşmış durumda. bu bahsi geçen bölgelerde ışid militanı yok. hatta malum bölgedeki gruplarla( ösö, nusra, ahrar, ensar) ışid çatışma halinde.

dolayısıyla rusya'nın bu operasyon taktiğinde akıllara acaba ışid'i destekleyen küresel gücün rusya'mı olduğu sorusunu akıllara getiriyor.

türkiye'nin suriye hava sahasına giremediğini biliyoruz. bu gelişmenin türk hava sahasını ihlal eden rus savaş uçağının etkisiz hala gelmesiyle gelişen ve bir savaş çıkma ihtimalini önlemek için Türk hükumeti tarafından alınan bir önlem olduğunu da aşina.

bu durumda Türk hükumetinin sınırındaki gelişmeleri eli kolu bağlı bir şekilde izlemesi mümkün değil. devreye suudi arabistan giriyor. türkiye gibi Suudlar'da esad'a karşı muhalifleri destekliyor. ve suudların suriye hava sahasına girmesinde bir engel yok. suudlar incirlikte konuşlanan savaş uçaklarını ışid'i vurma bahanesiyle kaldırıp bölgedeki kürt ve rejim unsurlarını vurma ihtimalleri çok yüksek.

bu durum bölgedeki kürtleri destekleyen abd'nin ve rejimi destekleyen rusların hiç hoşuna gitmeyebilir. bekleyip göreceğiz.

herkes barıştan yana olduğunu söyler fakat zemin top oynamaya çok müsait, şey ortam 3. dünya savaşının çıkmasına çok müsait diyecektim.