bugün

atatürk ü eleştirecek kadar alçalmak

alçalmak değil olsa olsa sindirmektir.

ne demek abi "eleştirecek kadar alçalmak"? eleştiricez tabi. bir dinmişcesine, sorgulamadan, hiç üzerinde kafa yormadan mı kabul edeceğiz herşeyi. bir beynimiz var bizim süzgeçlerinden teoriler geçirebilelim diye. ideolojileri kavrayıp günümüz koşullarına adapte edebilelim diye. süs mü lan o beyin madem hiçbir siki sorgulamayacağız?

eleştirinin gidiş-geliş yönünde (olumlu veya olumsuz ) yapılabiliyor olmasını geçiyorum. ya kardeşim atatürk yaşasa idi bugün kendisinin bir tanrı imişçesine sorgulamadan düşünmecen analiz etmeden tanımamızı mı isterdi? aşağılamak demiyorum, o'nun şahsiyetini küçük görmek demiyorum, eleştiri diyorum ya. atatürk kimdir demeyeceğim elbet ama sonuçta tanrı da değildir arkadaş ya. insandır, harikulade hatta pratikte imkansız gibi görünen işler başarmıştır kendisi ancak mükemmel de değildir. mutlaka hataları olmuştur, eleştiri hakedecek hataları elbet vardır. burada bize düşen atatürk'ün hatalarını görecek iradeyi edinmek ve bize yanlış gelen şeyleri tanıdığımız ideolojinin damlalarından arındırmaktır.

zaten sorgulamadığımız, düşünmediğimiz için bugün "atatürkçüyüm" kelimesini apolitikliğin bir seviye altında olan ve siyaset meydanlarında atatürk'ü embesil gibi savunan gençlerin ağzından duyuyoruz en çok.

sorgulayacağım tabi. beynim var fikirlerim var. istediğimi bağdaştırırım istemediğimi bağdaştırmam. kimisi marx'ı sorgulamasın o zaman kimisi türkeş'i kimisi fetullah'ı. zaten 1980'den beri nesil değil koyun yetiştiriyoruz, bir de atatürkçülüğü tekeline almış çobanlar ediniriz başımıza. artık o çobanların başında da kimler varsa.

(bkz: sensin alçak)
(bkz: zoruna mı gitti)