bugün

kişilik bölünmesi

Bu durumda olan kişi, birden fazla karaktere bürünerek kendini belli eder. Bu geçişler sırasında diğer kişilik karakterini unuttuğundan, o kişiliği hatırlamaz. Kötü olay yaşamış olan kişi, ani bir geçiş sonrasında neşeli bir karaktere bürünerek yaşadığı kötü deneyimi tamamen unutur. Bu kişilik bozukluğu dissosiyatif amnezi, dissosiyatif füğ, dissosiyatif kimlik bozukluğu, depersonalizasyon bozukluğu ve tanımlanamayan dissosiyatif bozukluk olarak kısımlara ayrılır.

Dissosiyatif amnezi: Bu bozuklukta kişi yaşantısının bir bölümünü ya da tamamını unutmaktadır. Bazı durumlarda ise, olayların bir kısmını hatırlamaz. Beyinde oluşan organik bozukluklar bunun zeminini oluşturmakta ve kişiden kişiye değişiklikler göstermektedir. Yaşanan travmatik ve stresli olaylar buna sebep olabilir.

Dissosiyatif füğ: Bu nadir görülen bir türdür. Hastalar tüm kimlik bilgilerini, yaşamıyla ilgili her şeyi, evini unutabilir. Ailesini, geçmişini hatırlamadıkları gibi, farklı bir kimliğe bürünürler. Hastaların iyileşmesi kendiliğinden uzun zamanda ya da kısa sürede olur. Hastalar iyileştiğinde büründükleri kimliği ve yaşadıklarını unutur.

Dissosiyatif kimlik bozukluğu: kişi burada farklı kimlikleri bir arada yaşamaktadır. görülen kimlik sayısı 5-10 arasında değişim gösterir. Kişiler karakterden karaktere ani geçişler yapar. Bu geçişte yaşadığı kimlikleri hatırlamaz.

Depersonalizasyon bozukluğu: Burada kişi kendi kimliğinden, bedeninden ve duygularından ayrılır. Kendini dışarıdan izliyormuş gibi hisseder.

Tanımlanamayan dissosiyatif bozukluk: Bu kişilerde zorlama sonucunda yaşanır. Hastanın beynini yıkaması, değişime zorlaması, ikna yöntemleri bunun yaşanmasına sebep olabilir.