bugün

kabul toplanma merkezi

doğu illerinde vatani görevlerini yapmakta olan askerlerin nakil işinin güvenli yapılması için bu askerleri güvenli bir yerde toplayıp, topluca birliklerine teslim ederler. tabii bu seferler her gün olmaz. o yüzden burada askerleri biriktirip, konvoy halinde yollarlar. işte bu toplanma ve bekleme işinin yapıldığı yerlere kabul toplanma merkezi denir.
vakti zamanında almanyanın yahudilere yaptırdıklarını bu merkezlerde askerlere yaparlar. tek farkı kısa sürmesi ve sonunda gaz odasına götürmemeleri.
misal, askerliğiniz akçay köyü/şırnak olarak görünmekte. ama kağıtta siz diyarbakıra teslim olacaksınız yazmakta. işte bu tam anlamıyla bişeyleri tersten görüceğiniz anlamına gelmekte. (bkz: askerde ilk gün)
önce diyarbakıra gidersiniz orda en az 1 gece kalırsınız. tabii şanslıysanız. ordan alıp cizreye götürürler. ordaki kalenin çamurlu ranzalarında şanslı iseniz 2 gece kalırsınız. şansız iseniz 6 gün 7 gece mütiş bir kaçamak yaşarsınız. ordan konvoy halinde şırnak merkeze gidersiniz. etrafı tellerle çevrili mekanda en az 3 gün kalırsınız. (kafalarına göre soğukta bekletebilirler, sıcakta bekletebilirler. yemeğe uygun adım ve hizalı yürüyerek götürmeye çalışırlar. gidemezseniz salak derler. kimse ulan niye adam gibi gitmiyoruz böyle daha salakça diyemez) ordan alırlar akçay köyüne yollarlar. ulan sonunda vardık diye sevinecekken orda da ktm'lerde bir müddet misafirleri olursunuz. sonrası allah kerim.