bugün

obsesif kompulsif kişilik bozukluğu

türkçeye saplantı zorlantı bozukluğu şeklinde çevrilmiş olan, uzmanlar arasında kısaca okb yada ocd* şeklinde ifade edilen bir duygu durum bozukluğudur. her yaştan insanda gözlenir. toplumda görülme sıklığı %4-5 oranındadır.
obsesyonlar içerik anlamında çok geniş bir skalada seyrederken kompülsiyonları sınıflamak mümkündür.. en sık görülen kompulsiyonlar şöyledir; temizlik*, düzen, sıralama, sayma, kontrol etme, biriktirme ve dokunma.
sıklıkla, depresyonla komorbit olarak kliniğe yansır..
kişide obsesyonlar ve kompulsiyonlar yer değiştirebilir.. örneğin kişi fırından alınan ekmeklerin kirli olduğu düşüncesiyle hayatının 3 senesinde ekmek yemeyebilir.. ama ortada hiçbir sebep yokken yada ikna edilmesi sonucunda yeniden ekmek yemeye başlayabilir. bunu takip eden obsesyon/kompülsiyon öncekiyle, hiçbir ortaklık göstermeyen apayrı bir semptom olabilir. yani kişi bu kez de karşıdan karşıya geçerken yolun tam ortasına dokunmak zorunda olduğu düşüncesine hapsolur ve birsürede bu devam eder..
tedavisi için ilaç ve psikoterapi gereklidir.

bir de kişilik bozukluklarından biri olan obsesif kompulsif kişilik bozukluğu ile farklı teşhislerdir. sıkça karıştırılır. kişilik bozukluğu olan okkb toplumda daha az görülür. ilaçlı tedavisi yoktur. analitik ve daha uzun süreli bir müdahale gerektirir. **