bugün

devşirme sistemi saadet miydi eziyet miydi

önce ülkesi işgal edilen sonra da ailelerinden ayırılan, sahip oldukları kimlik bütünüyle değiştirilen (ad, din, dil, kültür...) çocuklardan bahsediyoruz.

onlara bu kötülükleri yapanlara, vatan olarak görmedikleri topraklara, bağlılık duymadıkları devlete yarar sağlamalarını beklemek mantık dışı.

yüksek konumlara ulaştıklarını söylüyorsunuz. çok azı dediğiniz imkanları yakalamıştır. yakalayanların da bir kısmı basit hatalarından ötürü veya isyanlarda idam edilmiştir.

çok büyük kısmı kapıkulu ordusunda yeniçeri olarak yer almış veya sarayda çalışmış. harem kısmında çalışanlarda hadım edilme durumu da sözkonusu. yeniçeriler şehzadeler arasında taraf tutmuş, padişahlara baskı yapmış, birçok isyan gerçekleştirmişler. bu durumlarda ikinci paragrafta yazdıklarım etkili sanırım. paralı yabancı asker olmaları da başlı başına cevap olabilir.

saraydan kadınlarla evlendikleri yönünde iddialar var. yeniçerilerin 40 yaşından (bu yaşta emekli olurlarmış) önce evlenmelerine izin verilmemiş. yüksek konumlu devşirmelerin kimle evleneceklerine ise çoğunlukla padişah karar vermiş.

hatırlıyorum da dersanedeki tarih hocası ballandıra ballandıra anlatırdı bu devşirme durumunu. aileler, çocuklarını kendileri vermek isterlermiş falan filan.

bir yerden sonra devşirme sistemi de yozlaşmış. rüşvet ve kayırma ile ocağa on binlercesi girmiş. maaşların karşılanması zorlaşmış; ekonominin bozulması mı dersin, yeniçerilerin ayaklanmaları mı dersin...

sonuç olarak yanlış bir sistem olduğunu düşünmekteyim naçisane.