bugün

surinam da hollandalıların götünü kurtaran türkler

yaklaşan hollanda türkiye maçı öncesi hollandalı kardeşlerimizin bize karşı insaflı olmasını sağlamak amacıyla hatırlatma gereğini hissettiğim tarihi gerçek.

evet, surinam nire, hollanda nire, türkler nire...

ama işin aslı öyle değil işte.

evet sevgili arkadaşlar, bu hollandalıları 17. yüzyılda ingilizler sikip duruyordu, adeta bu hollandalıları vergiye başlamıştı ingilizler.
adamlar hollanda üzerinde öyle bir baskı kurmuştu ki, hollanda hükümeti resmen ingilizlerin kuklasıydı. işte bu kukla hollanda hükümeti de ingilizlerin baskısıyla korsanlığı yasaklamış, onur ve şeref sahibi hollandalı korsanlar da "sikerim sizin yöneteceğiniz devleti am kuklaları" diyerekten osmanlı'ya sığınmış, müslüman olup keferelere karşı akınlar yapmaya başlamışlardı.

işte böyle böyle giderken gel zaman git zaman bu hollanda'nın aklı başına gelmiş ve ingilizlere; "yeter lan bizim de onurumuz haysiyetimiz var" diyerekten savaş açmıştı.

tabi hollanda göt kadar millet, ingilizler yine her cephede bunları tokmaklamaya başlamışlardı. işte bu cephelerden biri de surinam ve antil adalarıydı.
hollanda için son derece önemli hammadde kaynağı olan bu sömürgelerden hollanda'ya bir tek gemi bile gelemiyor, limanlardan kalkan her gemi, hoop ingiliz piçlerinin kucağına düşüyor, mallar yağmalanıyordu.

bu sırada bütün bu olanlar aslen bir hollandalı olan ama cezayir beylerbeyi'nin emrinde bir türk akıncısı olan küçük süleyman reisin de kulağına gitmişti.

küçük süleyman reis aslen hollandalı olup, asıl ismi "vossen vaen boer"dir.

hülasa küçük süleyman reis her ne kadar türk ve müslüman olmuş olsa da, geldiği yeri unutmamış, vefalı bir adamdı. kandaşları dardayken o zevk-ü sefa içinde olamazdı. cezayir beylerbeyi'nin de olurunu alarak 10 parçalık bir donanma ile atlantik'e yelken basan küçük süleyman reis 1673 yılında paramaribo'ya ulaştı. burada hollanda valisi Van Aerssen anderse Sommelsdijck ile görüşerek ve ondan da destek alarak bölgedeki deniz ticaretini kontrol altına aldı. aruba ve hollanda antilleri kıyılarını ingilizlerden temizleyen küçük süleyman reis 3 sene sonra maiyetindeki 5 osmanlı gemisini antillerde bırakarak cezayir'e geri döndü.

bu seferi takip eden senelerde hollanda ile antiller arasında ticarette güven ve emniyet tesis edildi, osmanlı da bu sayede 10 sene boyunca buralardan vergi aldı.

işte böyle,
şimdi siz bize her maç 3-5 atıyorsunuz ama, geçmişte bizler binlerce hollandalı'nın canını, malını, ırzını korumak için kelle koltukta savaşmıştık sevgili hollandalılar.

biraz vefa lütfen.