ezanın türkçe okunması

asıl amacı insanları dinden uzaklaştırmak olmayan uygulama.
TDK ve TTK kuruluş tarihlerine bakıldığı üzere zamanın meclisi insanımızı arap beyninden ve etkisinden kurtarmaya odaklanmış durumda ve laik düşmanlarını devlet yıkma teşebbüsçüsü olarak görüyolar.
Tarih biliminin ana kurallarından biri olan "zamanın şartlarına göre değerlendirme"yi göz önüne alırsak korktukları şeyler hiç de mantıksız değil. Osmanlının dinci siyasetçilerinin rezil hallerini görmüş , savaştan savaşa sürüklenmiş , açlık içinde yeniden dirilip yeni yeni filizlenen bir devlet kurulmuş... Şeyh Sait isyanı yeni bastırılmış.Bastıralım derken Musul elden gitmiş. Laikliğe karşı aşırı korumacı olmaları doğal ki bunların hepsini geçtim , ezan cami içinde Arapça okutulabiliyor , herkes dini kıyafetini cami içinde giyebiliyor.Türkçe ezan mealini de kafalarına göre çevirmeyip , dönemin ünlü imamlarından birine (sultanahmet camii imamı sanırım) çevirtiyolar. Hatta "sâlâh" kelimesini yalnızca namaz kelimesi karşılayamadığı için "Haydin sâlâha" diye çevriliyor.

Görüldüğü üzere burda herhangi bir halkı dinden uzaklaştırma amacı yok.Halkın "arapça ezan istiyok" diye geberdiği de yok. Ama uygulama saçma mı? Tartışılmaz bi gerçek ki evet fevkalade saçma.
Ancak bunu öle Mustafa armağanın anlattığı gibi yok DPnin ilk defa iktidara gelmesiyle halkın içindeki arapça ezan tutkusu açığa çıkıyor yok insanlar namaz vakti gelince yılların ardından arapça ezan duyma heyecanıyla duygulanıp ağlamaya başlıyor diye götten yazmaya da gerek yok.