bugün

dinini değiştireni öldürün

zamanında da adamına göre uygulanan bir kuraldır.

şöyle ki abdullah bin sad bin ebi serh peygamberi mekke fethinden önce öldürülmesini buyurduğu kişiler arasındaydı. sebebi zamanında vahiy katibiyken dinden dönmesi ve mekkelilere "muhammed bir yalancıdır. allah'tan geldiğini söylediği ayetlerde küçük değişiklikler yapıyordum. oku deyince yazdığım gibi okuyordum ama değiştirdiğimin farkına bile varmıyordu" demesidir.

mekke fethedilirken kaçtı. sonra akrabası osman bin affan'la birlikte peygamberin huzuruna çıkıp, özür diledi ve iman tazeledi. peygamber huzuruna geldikten çıkana kadar bir kelime etmedi. sonra sahabilerine neden öldürmediklerini sordu. ömer "işaret verseydin öldürürdük" dedi. peygamber işaretle adam öldürtmenin peygamberlere yakışmayacağını söyledi.

gel zaman git zaman söz konusu şahıs osman bin affan'ın hilafeti sırasında mısır valisi tayin edildi. osman bin affan'ın, onca sağlam müslüman dururken, böyle bir şahsı, sırf akrabası olduğu için mısır valisi tayin etmesi, osman bin affan'ın öldürülmesinin sebeplerinden biridir.