bugün

konfüçyüs

gercek ismi kung fu-tzu'dur. soylu bir aileninin cocugu olmasina ragmen hayati yoksulluk icinde gecmistir. 50 yasindayken cin prensi tarafindan adalet bakanligina getirilmistir. cok zeki biri oldugu icin imparatorlugu duzenli huzurlu ve guclu bir devlet haline getirebilmistir kisa zamanda. fakat kendisini kiskanan komsu prensler ona kotuluk yapmasi konusunda cin prensini tesvik etmeye baslayinca bunu goren konficyus sarayi terkederek yapacagi hizmetlere layik olan bir prens aramaya baslamistir. 14 yil boyunca gezdigi halde aradigi kimseyi bulamayinca ulkesine yorgun ve yasli biri olarak geri donmustur. geri kalan hayatini atalarinin yazilarini derlemeye ve yandaslarina bilgelik ogretmeye adamistir. konficyus yandaslari arasinda 72'sini ck begeniyor bunlarin 10 tanesini de en iyileri olarak niteliyordu. olumunden sonra o'nun ogretisi bunlar yaymislardir. konficyus 102 yasinda olmustur.

Konficyus hicbir zaman bir dinin kurucusu oldugunu iddaa etmemistir. kendini atalarinin bilgeligini ogreten bir ogretmen olarak tanitmistir. ogrettigi seyler arasinda "ttien" denilen gokyuzune tapinma vardir.

ogretisi bir dinden ziyade toplumun yasamini duzenleyen bir ilkeler ve kurallar butunu olarak tanimlamak daha dogrudur. bu ogreti zamaninda cin'de buyuk bir incelik ve saflikla uygulanmis ve cin uygarliginin gelismesine buyuk katkisi olmustur.