bugün

sizce türkler nasıl müslüman oldu

hiç tarih okumadan, dönemin tarihçilerinin eserlerine bir göz atmadan götünden türkler güle oynaya müslüman oldular diyenlere gülüyorum yahu! türkler kuteybe bin müslim'in dayatmalarıyla islam oldular. hatta kuteybe bile bu işi tam başaramadı zira 744 yılında göktürkler yıkılana kadar emevi hanedanın gücü türklere yetmiyordu. ayrıca türkler maveraünnehir bölgesinde soğdlu tüccar burjuvazisi, sasani feodalleri olan dihkanlar, eftalitler ve çin imparatorunun desteklediği sasani hanedanının kalıntılarıyla ittifak halindeydi. göktürk ve türgiş başbuğları kuteybenın valiliğinin son yıllarında toparlanıp islam ordularını bozguna uğrattıkları için kuteybe bin müslim çok büyük katliamlara girişti el-biruni'nin aktardığına göre harezmdeki bin yıllık bir antik kültürü tamamiyle yok etti, harizm dilinin konuşulmasını yasaklattı kentleri tarlalar haline getirdi ve tüm kitapları yaktı.

kuteybeden sonra soğdlu tüccarlar ve feodal sasani dihkanları emevilerle kerhende olsa barıştılar. sasani hanedanlığının son üyelerinin de ölmesiyle zerdüşt kitlenin mücadele azmi bitti. türkler çin imparatoruna efendimiz lütfen artık ordularınızı yollayıp bizi kurtarın dedilerse de çare etmedi araplar türkleri ezdiler ceyhun'un kuzeyinde egemenliklerini kurdular. ebu müslim'in liderliğindeki abbasi ordusunun emevileri devirmesi en çok müslüman oldukları halde arap olmadıkları için hala cizye alınan halkı ve müslüman olmayan ancak arap otoritesini tanımak zorunda kalan türkleri ve zerdüştleri mutlu etti. yeni kurulan abbasilerin ezilen sınıfların elleri üzerinde yükseltilmesi, sünnet olma şartının, müslüman oldukları halde verdikleri cizye vergisinin ve bağzı şeriat hükümlerinin uygulanmaması gibi kararları sayesinde türkler müslüman oldular.

yani görüyoruz ki türkler emevilere karşı zerdüştler, soğdlu ticaret burjuvazisiyle, eftalitlerle, sasanilerle ve çinlilerle ittifak yaptılar zaman zaman çok başarılı oldular ama en sonunda direnme güçleri silindi. abbasilerin zalim emevileri yıkmasından sonra savaştan bıktıkları ve yeni iktidarın onlara daha hoş davranmasından ötürü yavaş yavaş müslüman olmaya başladılar.