bugün

müslüman olmayan cennete giremez

Nasıl ki bilgi, beceri ve kapasite bakımından her insan farklı özelliklere sahipse, Dünyadaki yaşayış ve imtihan açısından da farklı özelliklere sahiptir.

Eğitim dünyasını göz önüne alırsak;
Bir ilkokula giden kişinin imtihan şartları farklıdır.
Liseye veya üniversieteye giden kişin imtihan şartları ebette ki farklı olacaktır.

Bir ilkokul çoçuğunun önüne bir üniversite sorusunu koymak ne kadar abes ise, bir üniversite talebesini de okuma yazma ile imtihan etmek o kadar abes olur.
işte insanların dünyada yaşayış şekilleri, yaşam şartları ve bilgileri doğrultusunda imtihan şartları da farklılık arz edecektir.

Şimdi kutuplarda yaşayan ve hiç bir dinden haberi olamayan bir kişiyi düşünelim. Bu kişi sadece kainat sayfasına yazılan La ilahe illallah yazısını okursa imtihanı geçecektir. Bu Maturidi'ye göredir. Eşari'ye göre bu yazıyı okumasa da imtihanı geçer.
Bir parça dinlerden haberi olan ve islamiyeti ve Resullullahı hiç duymamış bir kişinin ise Allah'ı ve peygamberlerden birisini bilmesi ve ahirete inanması imtihanı kazanmasını saylayabilir.
Elbette ki Resullahı duymuş, islamiyetin bütün şartları kendisine tabliğ edilmiş bir insan sadece La ilahe illallah bana yeter demeye kalkışırsa kendini gülünç duruma düşürmüş olur.
Üniversiteyi bitirmiş birinin kendini ilkokul mezunu olarak görmeye kalkışması ne derece ahmaklık ise, Rsullulahı tanıyan, ama onun getirdiği hükümelere itibar etmeyip "bana sadece allaha inanmak yeter" diyen bir kişi de o derece ahmaklık eder.