bugün

1979 islam devrimi öncesi iran

2002, akp öncesi türkiye'ye benzer.

kadınlarının mini eteklerle sokaklarda rahatça gezebildiği, mahalle baskısının çok olmadığı, kadınlara şiddet ve tecavüz olaylarının bu denli yaşanmadığı dönemlere denk gelir.

bir ülkede baskıcı bir yönetim başa gelirse ilk yaptığı icraat bilinki kadın hakları üzerine oynamaktır. iran'da islami(!) devrim yöneticilerinin iş başına gelmesinin hemen arkasından ilk icraatları iran kadınını çarşafa sokmak olmuştur. devamında ise genelevler, barlar ve içkili mekanları kapatarak sözüm ona fuhuşu engelleyeceklerini düşünmüşler ancak daha beterini muta nikahı adlı zıkkımla yapmışlardır.

aslında iran'ın ayetullahlarıyla, akp'nin yöneticileri birbirine tıpa tıp benziyor. tek farkları biri şiayken, biri sünni. o kadar! ve bir de iran devrimi bıçak kesiği gibi birden olmuşken akp ise türkiye'yi dinci çizgiye ılımlı islam ile yavaş yavaş getirmiştir. 2002 öncesi türkiyede mini etekli ve dekolte hanımlar bile sokaklarda rahatça gezebilirken bugün türbanlı kadınlar bile tacize uğrayabilmektedir. hem de görece rahat merkezlerde.

üstelik sanıldığının aksine iş salt kapanmayla da bitmez. kadının toplumdaki rolünün azaltılması ve özellikle sanat, spor, askeri ve siyasi yaşamdan soyutlanması bunu takip eder.

fanatik dinci yönetimlerin hoşlanmadığı iki şey vardır: biri kadın hakları, diğeri ise sanat özgürlüğüdür.

sanata ve sanatçıya da düşmandırlar. çünkü en cahil adamın bile kitaplarla anlayamayacağı olayları sinemada anlatıldığında rahatlıkla anlayabileceğini bilirler. halk arasında güçlükle dile getirilen çoğu sorun sanat yoluyla dile getirilir. hele siyasi hiciv, toplumsal mizah gibi alanlar kıl kaptıkları dalların başında gelir. iran sinemasına ait aşağıdaki resimler bile iran'ın nerden nereye geldiğini anlamak için yeterlidir: (bizim 80'li yılların yeşilçam yapımı filmlerinden farksızdır)

http://www.youtube.com/wa...61O1Rlclo&safe=active

ancak türkiye'ye göre iran'ın şöyle bir şansı var ki o da iran'da kadınlar uzun yıllardır geri plana itildiklerinden ,ülkenin imkanlarınca, inatla kendilerini geliştirdiler. iran'ın okuyan kesimi genelde kadınlar ki bu çok çok önemli. iran'ın geleceğini kitap okuma oranı ve eğitim seviyesi yüksek olan iranlı kadınlar çizecek, iran'ın çocuklarını da onlar yetiştirecek.

oysa bir de türkiye'ye bakıyorum. akp'ye destek verenlerin yarısı, belki de yarıdan fazlası kadın. çoğu eğitim ve sosyal haklarından mahrum bırakılmışsa da içlerinde gayet de eğitimli ve kafası çalışan ama çıkarları gereği akp'yi destekleyen kadınlar da var. hele ülkemin sözüm ona liberal, eski tüfek sosyal demokrat, eski merkez sağ kökenli kadınlarından da akp'yi destekleyenleri gördükçe gelecek için endişelenmiyor da değilim.