bugün

idam cezası geri gelsin kampanyası

günümzde çoğu kitleler tarafından desteklenen kampanyadır.

idam gerekliliktir, çünkü işin ucunda ölüm yok ya psikolojisi adalet sistemindeki cezaların caydırıcılığını azaltmaktadır. Küçük çocuklara tecavüz, cinayet vb yüz kızartıcı suçları işleyenlerin ruh halleri göz önünde bulundurulduğunda hapis cezaları bu tür caniler için değil ceza ödül olacaktır. Korunaklı ve halkın tepkisinden uzak bir ortam. Hemn yemeği, suyu, yatağı var hem linç edilme tehlikesi vb şeyler yok. Dışarıya salsan daha çok acı çekecektir. Üstelik ara sıra çıkan genel aflar da cabası...

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, idaam karşı olmanın tek bir savunma noktası olabilir. O da eksik ve iyi işlemeyen bir adalet mekanizmasıdır. idam cezası bir güç gösterisi şeklinde kullanılmamalıdır, bilakis, suçlulara karşı devletin gücünü hisstermek için olmalıdır. Toplum huzurunu tehdit eden, yüz kızartıcı, vicdan sızlatıcı suçlara uygunlanmalıdır.

60 yaşında bir adammın 2 yaşındaki bir bebeğe tecavüz edip hapse girmesi ceza mıdır? Sizin vicdanınızı bu ceza rahatlatmakta mdır? Onu geçtim küçücük çocuk, tecavüze uğradığını nasıl anlatacak, derdini nasıl söylecek? Nasıl bu çocuğun psikolojisi bozulduysa, gelecek hayatı mahvedildiyse, suçu işleyene karşı yaptıklarının kat be kat fazlası ceza olarak verilmelidir, ki bu ceza da idamdır.

Artık 100 bin kişilik bir dünyada yaşamıyoruz. Milyarlarca insan var. Çevre etmenleriyle psikolojisi bozulmuş insanlar ortalıkta geziyor. Her gün ayrı ayrı, iğrenç suçlar işleniyor. idamın gerekliliği de işte bu noktada açığa çıkıyor.

Gelelim haksız idam cezası sorununa. Huku, olması gerektiği üzere, hükümet, siyaset, otorite ve kişiler üstü yüce bir kavramdır. Çeşitli anayasal düzenlemeler sonucunda çeşitli suçların cezasının, karışıklığa ve müphemliğe yer vermeden net bir şekilde belirtilmesi gereklidir. Bu netlik sağlandıktan sonra idam cezalarındaki haksızlık yok denecek kadar az bir düzeye indirginmektedir.

Onlarca, binlerce insanın birincil hakkı olan, yaşama hakkını elinden alan canilere gereken ceza verilmeilidir ki, onların aileleri rahat etsin, huzura ersin. Kalplerindeki, yüreklerinde sızı bir nebze de olsa hafifletilebilsin.

idam; kamu vicdanı için, hak edildiği ölçüde cezalandırma için, caydırıcılık için gerekli bir olgudur. Olması gereklidir ve gelişmiş ülkelerde halen devam etmektedir.