bugün

bilgisayardan anlamayan bilgisayarcı yalanları

insanı fitil eden yalanlardır. Bilgisayar bilgisi sıfırdır ama üçkağıtçılık hat safhada. Karşımdakini nasıl sikerim diye düşünüp dururlar. Nabza göre şerbet verirler.
Cigabaytı yanmış lafını bile duydu bu kulaklar abi.

Hatunun teki elinde bi laptopla geliyor, "buna format atılacakmış yukardaki bilgisayarcı 200 liraya yaparım dedi" diyor. Bizim uyanık götoğlanı da "yuh olur mu öyle şey. Ben yüz liraya yaparım" diyip alıyor makineyi.
Parçalara virüs bulaşmış lafını zaten çok sık duyuyoruz. Rame hatta anakarta virüs bulaşmış diyenler, sapasağlam anakartı rami değiştirip fahiş fiyatlar çekenler var.
Iş bir de veri kurtarmaya gelirse yandınız. 500 600 liradan kapı açıp veri boyutuna göre de artar fiyat diyorlar. Niye o kadar pahalı diyince de laboratuvara gönderiyorum diyorlar.
Ama şu da bir gerçek ki bizim milletimiz sikenin peşine gidiyor.
Şahsen birçok bilgisayarcıya göre ileri derecede bilgiye sahip olduğumu düşünüyorum. Bildiğim herşeyi tecrübe ile öğrendim. zaten normal bir bilgisayar kullanıcısı azıcık meraklı ve araştırmacı olsa öğrenemeyeceği şey yok bilgisayara dair.
Neyse
işte birçok kişiye bilgim dahilinde yardım ediyorum destek veriyorum. Öğrenci adamım. Bu bilgimi bazen maddi kazanç amaçlı da kullanıyorum. Yazılımsal olsun donanımsal olsun cüzi miktarlarda para karşılığı destek sağlıyorum. Ama asla ben bilgisayarcıyım diye bir iddiada bulunmadım. Eş dost tavsiye ediyor gönderiyor ben de yardım etmeye çalışıyorum. Bazen sevabina uzaktan yardımla falan yardımcı oluyorum.
Ama şu bir gerçek. Ben olması gerektiği gibi yapıyorum işimi ve az para alıyorum. Adam az para aldım diye beğenmiyor. Halbuki ederinin üzerinde bile alıyorum.

Mesela en bilineni format atmak. Daha doğrusu işletim sistemi kurulumu.
Bana getirilen bilgisayarı öncelikle incelerim ve içinde gidecek veri var mı diye sorarım. O bilgisayarı formatlamadan bir şekilde acar ve önemli dosyalarını yedeklerim.
Sonra kurarım işletim sistemini.
Işletim sistemini kurduktan sonra normal bir kullanıcının ihtiyacı olabilecek internet multimedya ofis vs programlarını kurarım. Aldığım para da 30 liradır. Daha da fazla etmez bu işlem.
Ama sırf az para aldım diye beğenmiyor adam. Illa gel beni sik diyor. Köşedeki kendini bilgisayarcı sanan cahil kürde teslim ediyor makineyi. Herifin umrunda değil senin veri kaybetmen. Yedekleme yapmayı bile bilmiyor ki.
Microsoft windows xp nin sp3 üne bile desteği kesmiş. Bu davar bilgisayara sp2 kurmuş. Ulan window 8in bile üstüne yenisi çıkmış. Bu davar daha vistanın kurulumunu bilmiyor.
Gitmiş bilgisayardaki partisyonların hepsini silmiş adamın neyi var neyi yok piç etmiş. Üzerine gerekli hiç bir programı kurmamış. Flash player kurmayı bile bilmiyor. Ama 75 lira kitlemiş. Tutturabilirse 100 lira geçirir. Ben de 30 lira çok mu aldım diye vicdan muhasebesi yapayım burda. Ama andaval herif çok para verince özenerek yapıyor sanıyor. Sanki elleriyle yapıyor amk. Cd yi tak yüklensin işte. Diyorum kendin de yaparsın ama adam da sığır amk.
Daha neler neler var amk. Ama bu davarlara bilgisayarcı diye tenezzül edenlerde de kabahat var.