bugün

ateist türkçüler

olması doğal türkçülerdir. din ruhsaldır. önemli olan kan bağı.

Bu yaşanmış hikayeyi lütfen okuyunuz. kan bağından kastım ne anlamış olursunuz.

Yıl 1990... Dağlık Karabağ Savaşı'nın "Ağdam Cephesi"nde Azerbaycan milis teşkilatı lideri Qatır Memmed ile birlikteydik. Ermeniler, Kızıl Ordu generallerine rüşvet vermişler; bölgedeki Rus tank birliği bizim olduğumuz bölgeyi cehenneme çevirmekteydi. Birden, aralarından iki tanesi ayrılıp üzerimize doğru geldi. ilerleyen yıllarda şehitlik mertebesine eren Memmed ile göz göze geldik. Aşikardı ki tanklardan kurtuluşumuz yoktu! O anda kelime-i şehadet getirdiğimizi hatırlıyorum.

Lakin iki tank, tam olduğumuz yere geldiklerinde birden namlularını karşı tarafa çevirip ateş etmeye başlayınca şaşırdık. işte o anda tankların telsiz antenlerine takılmış mavi zemin üzeri bozkurt işareti olan Gagavuz bayrağını gördük. Daha sonra tanktan inip yanımıza gelen Gagavuz teğmeninin (çavuş veya subay da olabilir) şu sözleri benim nazarımda hususi tarihtir;

"Şu Ruslar'a bak! Parayı aldılar, bize Türk kardeşlerimize ateş emri verdiler. Biz de isyan edip buraya geldik. Şimdi durum beraberedir, rahat olun"

Gagavuzlar Ortodoks Hristiyandır. Aynı Ermeni ve Ruslar gibi. Azerbaycan Türkleri ise Müslümandır. Hristiyan Gagavuz, din kardeşini bırakıp, kan kardeşinin yanında olmuştur.

Yukarıdaki yazı Türklük şuuru budur diyebileceğimiz, yaşanmış bir tarihi kayıttır.

(Ardan Zentürk'ün Savaş Hatıraları'ndan)...