bugün

celali ayaklanmaları

"Anadolu'da meydana gelen Celali isyanlarına sadece çiftçiler ve işsizler destek vermemiştir, Osmanlı devletinin teokratik olmasına karşı çıkan Alevîler de Celâli isyanına destek vermiştir. Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmet Paşa'nın laiklik çalışmaları Alevîlerden büyük destek almıştır." bknz. Vikipedi.

" işsizlik ve geçim sıkıntısı, medrese öğrencisinden askerine kadar toplumun bütün kesimlerine yansıdı. Ayrıca Anadolu'da yaşayan Alevi halk Osmanlı Devleti'nin teokratik yapıda olmasına karşı çıkıyordu. Bu yüzden sık sık Osmanlı ile ters düşüyorlardı." bknz. Vikipedi.

"Medrese öğrencileri ve medrese bitirip iş bulamayanlar Yozgat, Amasya, Adıyaman, Sivas ve Malatya yörelerinde büyük ayaklanmalar başlattılar. Bu ayaklanmalar tarihe Suhte ayaklanmaları olarak geçti. Daha sonra, Osmanlı askeri sınıfından levent ve sekbanlar da ayaklandılar. Bu arada Osmanlı Devleti'nin yerel yöneticileri, güç kullanarak halktan vergi toplamaya başladılar. " bknz. Vikipedi.

"Sadrazam Kuyucu Murat Paşa büyük bir orduyla 1606’da Anadolu'ya geçti. 1610 yılına kadar isyancı Celalileri ve adamlarını acımasızca öldürerek cesetlerini açtırdığı kuyulara doldurttu. Bu dönemde öldürttüğü insan sayısının 65 bin civarında olduğu rivayet edilir." bknz. Vikipedi.

"arımsal üretim geriledi ve kıtlık tarım ürünleri fiyatlarının yükselmesine yol açtı. On binlerce insan yaşamını yitirdi ve pek çok yerleşim yeri yıkıma uğradı. isyandan sonraki kıyımdan kaçabilenler iran'a kaçarlarken, saklananlar iç ve Doğu Anadolu Alevilerinin temelini oluşturmuşlardır ve atalarıdırlar, Saklanmayan ve kaçmayan kalabalık Türkmen aşiretleri ise bugünki Bulgaristan ve Makedonya topraklarına sürgün edilmişlerdir, o vakte kadar yalnız Batı Anadoludan yapılan iskanlarla az bir Türk nüfusuna sahip olan Balkanlarda bu tarihten itibaren Türkler çoğalmıştır. " bknz Vikipedi

biraz arastırma ile agır vergi ve issizligin halkı isyan ettirdiğini gosteriyor... işin ilginc yanı ilk paragrafta okudugunuz isyana destek vermeyenlerin vergilerin en cok vurdugu kesim ciftciler ve issizlerin oldugunu goruyoruz. Burada durup bir dusunmek gerek. Cehalet ve umut birleşince kötü bir karısım olabiliyor.

Ne yazık ki günümüz ile cok cok benzesiyor. Eger tarihe bakarsak bugunki tiranların da sonu kotu olacaktır sayın halkım.
güncel Önemli Başlıklar