bugün

fuzzy logic

temeli bulanık küme ve alt kümelere dayanır. klasik yaklaşımda bir varlık ya kümenin elemanıdır ya da değildir. matematiksel olarak ifade edildiğinde varlık küme ile olan üyelik ilişkisi bakımından kümenin elemanı olduğunda "1", kümenin elemanı olmadığı zaman "0" değerini alır. bulanık mantık klasik küme gösteriminin genişletilmesidir. bulanık varlık kümesinde her bir varlığın üyelik derecesi vardır. varlıkların üyelik derecesi, (0, 1) aralığında herhangi bir değer olabilir ve üyelik fonksiyonu m(x) ile gösterilir .
ilk kez 1965 yılında california berkeley üniversitesinden azeri bilim adamı prof. lütfü a.zade'in bu konu üzerindeki araştırmalarına ait ilk makallelerini yayınlamasıyla duyuldu. o tarihten sonra önemi gittikçe artarak günümüze kadar gelen bulanık mantık, belirsizliklerin anlatımı ve belirsizliklerle çalışılabilmesi için kurulmuş katı bir matematik düzen olarak tanımlanabilir. bilindiği gibi istatistikte ve olasılık kuramında, belirsizliklerle değil kesinliklerle çalışılır ama insanın yaşadığı ortam daha çok belirsizliklerle doludur. bu yüzden insanoğlunun sonuç çıkarabilme yeteneğini anlayabilmek için belirsizliklerle çalışmak gereklidir.

klasik mantıkta olduğu gibi operatorleri vardır, örneğin ve, veya, değil gibi. ancak bunlar kendine has işlemlerdir mesela -başka yaklaşımlarda olmasına rağmen ve işlemi- genelde çarpma olarak ifade edilir, değil işlemi de birden çıkarma şeklinde ifade edilir. bunlar;

ve: a=0.2 b=0.8 => a ve b = (a) * (b) = 0.2 * 0.8 = 0.16 değil: a=0.4 => a değil = 1-(a) = 1 - 0.4 = 0.6

şeklinde örneklenebilir. ancak bunlar en basit yaklaşımlardır. ann* ve bulanık mantık tekniklerinin beraber kullanımı ile çok daha etkili sistemler tasarlamak oldukça olasıdır ama bu işlem ortaya çıkan sitemi çok yavaşlatmaktadır ve henüz bu tekniklerin birleştirilmesi yöntemi geliştirme ve test aşamalarındadır, aslında ann * algoritmaları da her gün gelişmeye devam etmektedir. yani bu konuların -mesela rekürsiyon ya da arama gibi- tam olarak oturdukları söylenemez, fakat başarılı uygulamaları da mevcuttur.
güzel uygulamalar içeren bir kaynak