yanık

ilacı sudur. Yanan bölge uzun dakikalar boyunca soğuk suda bekletilmeli, yanık bölgesi genişse buz tutayım geçsin mantığı ile iz bırakmamaya dikkat edilmelidir.

Yanık konusunda oldukça tecrübeliyim, kısaca bi kaza sonrası vücudumun çok büyük bölümünde 2. Ve az da olsa 3. Derece ağır yanıklar oluştu. Yoğun bakım günlerinde doktorlar tamamen umutsuz konuşunca ilaç tedavisinden de soğudum. Sonra bir teyze evime içi sarı dolu bi kavanoz getirdi, düzenli kullanınca da eskisinden daha iyi bir cilt çıktı ortaya. Hiç ton farkı ve iz olmadan kurtuldum.

Bir litre saf zeytinyağı kaynatılır, içine elektrikler kesildiğinde koşa koşa bakkala gittiğimizde bakkal amcamızın uzattığı uzun ve beyaz iki mum atılır. Asla metal değdirmeyeceğimiz karışım tahta ve kuru kaşıkla bir kez karıştırılır. Bir dakika kaynar onlar kendi aralarında. Bir kase suyun içine karışımdan damlatılır ve kremsi bir hale bürünen mum kaseden çıkarıp ele sürülür. Olmuş ya bu hissi uyandırıyorsa tencere ateşten alınır, olmamış bu deniyorsa bir mum daha yağa atılır az daha kaynatılır. Üzeri örtülmeyen ve asla içine su gelmemesi sağlanan karışım soğuduğunda yanan bölge üzerine uygulanır. Derin ve açık yaralarda sürüldükten sonra yüz sargı bezi ile kapatılırsa iyi olur, güzel olur bu. Cilt emdikçe tekrar tekrar sürülür, bol bol su içilir, geçmez bu diye aska düşünülmez ve yağlı yemekler yenilmez.