bugün

avrupa daki sıradışı mimariye sahip yapılar

avrupa'da; farklı mimari akımlarla projelendirilmiş ve inşa edilmiş yapılardır.

1. Guggenheim Müzesi- Bilbao, ispanya
Guggenheim Müzesi Bilbao, ispanya'nın Bask Ülkesi bölgesinde, Bilbao şehrinde bulunan, modern sanat müzesidir. Düzensiz eğrisel biçimlerin hakim olduğu yapı, Bilbao şehir merkezinde, Nervión Nehri'nin kenarında bulunur. Pritzker Mimarlık Ödülü sahibi bir mimar olan Frank Gehry tarafından tasarlanan ve 1997 yılında tamamlanan bu bina yapısöküm tarzı stili ile ünlüdür. 4 yıl süren inşaat, planlanan bütçe sınırları ve takvimi içinde tamamlanmıştır. Konstrüksiyon önce CATIA ile hesap edilmiştir.

görsel

2. Upside Down House- Szymbark, Polonya
Gdansk' ın 40 km güney batısında kalan Szymbark köyünde bulunan ev. polonyalı iş adamı Daniel Czapiewski tarafından inşaa edilmiş.

görsel

3. Reykjavik Kilisesi- Reykjavik, izlanda
Hallgrímskirkja diye de bilinen kilise izlanda'nın en yüksek 6. binasıdır. Lutheran kilisedir. yapımı 1945 yılından 1986 yılına kadar 41 yıl sürmüştür. Mimarı gudjon samuelsen dir.

görsel

4. Edificio Mirador- Madrid, ispanya
yarı kamu, yarı kişilere ait plazamsı yapı. çevresindeki binalarla tezat oluşturan bir mimari. guadarrama dağlarını izlemek için yapılmış biraz da. Hollandalı mimarlar tarafından tasarlanmış.

görsel

5. Palais Bulles- Cannes, Fransa
cannes şehrinin 10 km kadar dışarısında bulunmakta ve köpük şeklinde dizayn edilmiştir. Mimarı Antti Lovag'tır. 1989 yılında pierre cardin tarafından 28 odası satın alınmıştır.

görsel

6. Atomium- Brüksel, Belçika
1958 yılında Expo 58 fuarı için yapılmış Belçika'nın Brüksel şehrinde bulunan anıt binadır.
André Waterkeyn tarafından tasarlanmıştır. 102-metre (335-feet) yüksekliğinde , dokuz çelik kürenin birleştirilmesi ile oluşur. Demirin kristal kafes yapısının 165 milyon kez büyütülmesinden esinlenmiştir. 6 ay boyunca durması beklenirken günümüzde modern Brüksel mimarisinin sembolü haline gelmiştir. Küreler 12 boru ile birbirine bağlanmış ve yürüyen merdivenlerle fuar hollerine geçiş yapılmıştır. En yüksekteki küre Brüksel'in panoramik görüntüsüne hakimdir. Her küre 18 m çapındadır. 2008 yılında 3 küre ziyarete kapatılmış olup diğerlerine yürüyen merdivenlerle ulaşılabilmektedir. Dikey yönde hareket eden asansörler ise oldukça hızlı hareket etmektedir.

görsel

7. Snail House- Sofya, Bulgaristan
2008 yılında sofya'nın simeonova bölgesinde inşaa edilmiş ve 5 parçadan oluşan salyangoz formundadır. çatısında küçük bir böcek de görülmektedir. çevre dostu malzemeden üretilmiştir.

görsel

8. House Attack- Viyana, Avusturya
Avusturyalı heykeltıraş, Erwin Wurm tarafından oluşturulan “House Attack” isimli çalışmada müzenin çatısına iliştirilmiş bir yazlık ev yer alıyor.

görsel

9. Casa Mila- Barselona, ispanya
Casa Milà, Katalonya'nın idarî merkezi Barselona şehrinin Eixample semtinde Passeig de Gràcia caddesinde bulunan ve 1906 - 1910 yıllları arasında[1] Antoni Gaudí tarafindan tasarlanıp inşa edilen bina. La Pedrera ("Taş ocağı") lakabıyla da bilinmektedir.

görsel

10. Hundertwasser House- Viyana, Avusturya
Avusturya'nı başkenti Viyana'da bulunan ve tasarımı Avusturyalı sanatçı Friedensreich Hundertwasser tarafından yapılmış olan bir apartmandır. ilginçliklerle bezeli olan bu ev veya sanat evi Viyana Belediyesi’nin 1983-1986 yıllarında yaptığı birçok belediye evinden farklıdır. Diğer evlerden en büyük farkı binanın hiçbir yerinde düz öğe kullanılmamış olması ve resminde de görüldüğü gibi dış yüzeyinin rengarenk olmasıdır. Mimar Joseph Krawina tarafından planlanmış ve asıl işin sanat yönünü yapan Friedensreich Hundertwasser tarafından hayata geçirilmiştir. 250 adet ağaç ile terasları yeşillendirilmiş bina, her yönü ile ilginç bir yapıdır.

görsel

11. Dancing Building- Prag, Çek Cumhuriyeti
Hollanda kökenli bir sigorta şirketi olan Nationale Nederlanden’in Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’ın şehir merkezinde inşa ettirdiği binasına verilen takma isimdir. Hırvat ve Çek kökenli bir mimar olan Vlado Miluni’in Kanada kökenli bir mimar olan Frank Gehry ile işbirliği yaparak boş olan ve nehir kıyısında yer alan bir alanda tasarladığı binadır. Bu alandaki yapı 1945’teki Çek Bombardımanı’daki harap olmasından beri boş duruyordu. 1992 yılında başlanan inşaat 1996 yılında tamamlandı. Geleneksel mimari akımlara uygun olmayan ve Dekonstrüktivizm stilinde olan bu tasarım inşaatın onaylanmasından itibaren tartışmalara neden oldu. Çek Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı olan ve bu yapının hemen yanındaki bölgede yaşayan Václav Havel bu inşaatın gerçekleşmesini destekledi ve binanın kültür aktivitelerinin önemli bir merkezi olacağını umduğunu belirtti. Orjinal olarak Fred Astaire ve Ginger Rogers’a adandığı ve dans eden iki partneri sembolizce ettiği için Fred and Ginger olarak adlandırılan bu yapı bölgede yaygın olan Barok, Gotik ve Art Nouveau binalar arasında oldukça dikkati çekiyor. Yapıya verilen başka bir isim de "Sarhoş Ev"’dir.

görsel

12. Sagrada Familia- Barselona, ispanya
Katalonya'nın Barselona şehrinde bulunan modern mimarinin öncülerinden sayılan Antonio Gaudi tarafından 1882 yılında yapılmaya başlanılan fakat Antoni Gaudi'nin 1926 yılında bir tramvayın altında kalarak ölmesi sonucu yarım kalan bir bazilikadır.Yapımı halen devam etmektedir. Halk arasında bitmeyen kilise olarak da bilinir. 1882 yılında halkın yardımlarıyla yapımına başlanan mimarinin bitmemesinin nedeni hala sembolik olarak halkın yardımlarıyla yapımına devam edilmesi ve Gaudi'nin karmaşık mimari tarzının çözülmesinin güçlüğüdür. Ayrıca binanın çizimlerinin ve ilk yapım yöntemlerinin de 19.yüzyıldan kalması nedeniyle günümüz teknolojisine uyarlanması da bir başka zorluktur.2022 yılında bitmesi tahmin edilen kilise yardım sevenlerin yardımıyla yapılmaktadır. Gaudi, bazilikadaki büyük kulelerden bir tanesinin bitimini görebilmiştir. Kuleleri tasarladıktan sonra bu kulelerin Barselona'ya gelecek olan gezginler için mükemmel bir karşılama olacağına inandığını belirtmiş ve kulelerin tepesindeki süslemelerin cennet ile yeryüzü arasında bir bağlantı sağlarmış gibi göründüğünü de ifade etmiştir.

görsel

13. Eden Project- Cornwall, ingiltere
Birleşik Krallık'ta bulunan büyük çaplı bir çevre kompleksidir. Tim Smit tarafından planlanmış olan projenin kompleksleri, 1996 yılında Nicholas Grimshaw tarafından tasarlanmış ve 17 Mart 2001 tarihinde halka açılmıştır. Kısa bir süre sonra Birleşik Krallık'a gezmeye gelen turistleri kendine çekmeye başlamıştır. Çelik konstrüksiyonla oluşturulan, adeta dev bir böceği andıran biome 'ların kabuğu, camın kullanımı yasaklandığı için EFTE (Etilen-tetrafluoroetilen) yarı transparan bir örtü ile kaplıdır. Eden Project'te 3 bin 385 türe ait 97 bin 400 bitki bulunmaktadır.

görsel

14. Elbe Philharmonic- Hamburg, Almanya
Hafen Kentinin kültürel şaheseri, Elbe nehrinin üzerindeki güzel müzik, lüks yaşam ve eşsiz bir kamusal meydanla kaba deponun üzerindeki kristalimsi buz heykel görünümlü bina. Herzog & de Meuron tasarımı Elbe Filarmoni Binası tabanının üzerinde süzülüyormuş gibi görünen yeni kristalimsi çadırvari bir yapıyla kaplanmış tuğla depoyla iki farklı unsurdan oluşuyor. Sandtorhafen olarak bilinen burnun ucunda yer alan kamu özel ortaklığındaki 313 milyon $’lık ve 120.773 metrekarelik gelişme; sadece Hamburg NDR Semfoni orkestrasına yeni bir bina sunmakla kalmayıp aynı zamanda lüks otel, konut blokları, konferans merkezi, sağlık alanı, Klingendes Müzesi (çocuklar için müzik müzesi), restoranlar, gece klüpleri ve park alanlarını da içermektedir.

görsel

15. Thin House- Londra, ingiltere
Londra'daki thurloe meydanına yakın olup south kensington bölgesindedir. en dar yeri 1 metredir.

görsel

16. Stone House- Fafe Dağları, Portekiz.
Taş devri çizgi filmlerindeki evlere benzeyen bu yapı 2 dev taş arasına yapılmış. tarih öncesi evleri anımsatıyor.

görsel

kaynaklar :
http://edition.cnn.com/20...europe-bizarre-buildings/
http://villageofjoy.com/5...e-buildings-of-the-world/
http://oitheblog.com/2014...giniz-en-degisik-17-yapi/
wikipedia
muhtelif yabancı sitelerden çeviriler.