bugün

algı savaşları

uzun bir dizin olduğu için mecburen bendeniz de parçalı kritiklerde bulunacağım;

öncelikle cemaat akp kavgasında yol haritasını ahmet hakan denen yetersizden almak ne derece rasyonel?

bence çok tartışmaya açık...

neden mi?

2-3 satır yazıp yerin dibine de sokarım ama örnekleme ile gidelim...

--spoiler--
Bazen farklı siyasetleri desteklese de Cemaat’in siyasi çizgisi merkez sağ... AK Parti ise daha radikal bir dünya görüşünün devamı... Bu nedenle Cemaat, uzlaşmacı, maslahatçı, ılımlı, temkinli, kutuplaşmadan kaçan, kapsayıcılığı öne çıkaran bir anlayış ve üsluba sahip.
--spoiler--

cemaatin merkez sağ olduğunu iddia etmek için ya bu konuların çok cahili yada maksatlı olmak gerekiyor. ahmet hakan burada maksatlı sınıfına girer...

neden?

biz de karınca kararınca cemaat - akp ilişkisini 5-6 yıldır takip ediyoruz. 2 yıl önce bu sözlükte cemaat - akp arasında bir savaş çıkacağını ve bunun kürt - kürdistan meselesinde insiyatifi kim ele geçirirse ona karşı başlatılacağını söylemiş/yazmıştım. cemaat obama ve çevresinde kümelenen neo-amerikancı "yeni amerikan siyasi eliti" nin desteğiyle 2002'den beri "açıkça" kürt meselesi ve kürdistan üzerine yatırım yapıp, zaten şafii temelli dini yorumu üzerine siyaseten de kürtçülüğü giydiriyordu. bunu yaparken işleri belki biraz da ağırdan almasının sebebi ise kendi küçük ve manevra kabiliyeti yüksek tabanına güvenmesiydi. erdoğan'ın züccaciye dükkanına giren bir fil edasıyla cemaat ve kürtçü dinamikler arasındaki pazarlığa adeta masayı devirerek müdahale edeceğini tahmin edemediler. oslo görüşmelerinin başlama hız ve devlet işleyişinden çok manav bakkal düzeyinde gelişen şeklini tahmin etmek için ancak müneccim olmanız lazım...

cemaatin diğer kızgınlık ve şoku erdoğan'ın kürt meselesi konusunda siyasi muhatap olarak sadece pkk'yı alması yüzündendir. cemaat radikal dinci kürt grupları da masaya alarak dinin ağırlığının çok daha fazla olacağı bir kürdistan kuruculuğuna soyunmuşken erdoğan desteğini aldığı bush ekolünden neoconlar ve israil'in baskısıyla dinci kürt grupları oyun dışı bırakarak sadece pkk'yı siyasi muhatap hale getirdi.

kısaca özetlediğimiz bu hamlelerden yola çıkarsak cemaatin hangi sağın ne kadar ortasında olduğu tartışmaya çok açıktır. demek ki ahmet hakan'a göre kürdistan teali cemiyeti yada şeyh sait de merkez sağ dinamiklerdi (klavyeye rastgele basıp gülme efekti nasıl yapılıyordu bilemedim o yüzden burada kendiniz gülün)

entariyi burada bitirirken yıllardır söyleyip, burada da defalarca yazdığım bir realiteye de dokunucam;

cemaat türkiyede 150-180 bin civarında kendiyle doğrudan bağlantılı üyeye sahip bir oluşum. seçimlerde - o da denetleyebilirse - 500 - 600 bin civarında oyu var. genel seçim için kümülatif olarak minik bir ağırlığı olduğunu varsaysak bile yerel seçim yada bölgesel adaylar için aslında önemli bir müttefik olacak durumda değil. gene burada ileride çıkacak akp - cemaat savaşında bir çok cemaat üyesi akp saflarına katılacaktır diye de zamanında yazdık. abdullah gül ve davutoğlu gibi isimler başta olmak üzere dediğim çıktı. sadullah ergin dahi eğer erdoğan ona güvenebilseydi akp saflarında kalıp, cemaate karşı savaşacaktı.

cemaat yargı ve emniyet içindeki adamları ve parasal kaynakları ile "şimdilik" etkin ama uzun soluklu bir savaşta erdoğan'ı yenmeleri zor. üstelik emniyet teşkilatında çok yatırım yaptıkları bir çok orta kademeli amir de taraf değiştirdi. şu an ellerinde sadece geri dönemeyecek kadar ileri gitmiş zekeriya öz gibi tipler kaldı.