bugün

5816 sayılı atatürk ü koruma kanunu

zamanında demokrat parti'nin halka ve orduya şirin gözükmek adına çıkarttığı bir ucube kanun. herhangi bir demokratik ülkede başka bir eşi benzeri varmıdır bilemeyeceğim ama böyle şahsa özgü bir kanun olsa olsa faşist dikta rejimlerinde görülür. tck'ya göre zaten herhangi bir şahsa hakaret etmek suç iken ayrıca atatürk'e özel bir kanun çıkartmak, yarattığımız bir imgeye tapınmak, onu kutsal bir mertebeye yükseltip dokunulmazlık zırhıyla kuşatmak nedendir. atatürk'ün de hatalar yapabileceğini, eleştirilebileceğini, sözlerinin ve yaptıklarının birer kati doğrular silsileri olmadığı ve yenilenip değiştirilebileceğini neden kabul edemiyoruz. neden birer dogmalar yığını arkasına sığınıp düşünmeyi bir kenara bırakıp yetmiş senedir yerimizde sayıyoruz. bizim yerimize birilerinin en iyiyi, en doğruyu , en idealini düşünüp karar verdiğini varsayıp kafamızı kuma gömüyoruz. demokrat parti attığı taklalar ve anti demokratik uygulamaları/yasaları ile bilindiğinden gayrı pek şaşırmamak gerek aslında buna. ama kemalistlerinde bu takiyeye kanıp, demokrat parti ile ortak bir zemin yakalamaları da ilginç.

"atatürk'ü temsil eden heykel, büst ve abideleri veyahut atatürk'ün kabrini tahrip eden, kıran, bozan veya kirleten kimseye bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası verilir."

buyrun ilgili maddeden bir bölüm. atatürk'ün büstünü kirletirseniz 5 yıla kadar ceza alabilirsiniz. sigara izmaritinizi nereye fırlattığınıza dikkat edin derim ben. böylesi bir komedi zor bulunur.