derimiz hakkında

Derimiz hakkinda bir cok bilmedigim ve ilginc seyleri "Bilim ve Teknik" dergisinde buldum ve yazmak istedim.

! Vucudumuzun en buyuk organi derimizdir.

! Bir yetiskinin derisinin kapladigi alan ortalama iki metre kup, agirligi 4 kg'dir. Icerdigi kan damarlarinin uzunlugu 17,7 km'den daha fazladir.

! Vucudumuzdaki en ince deri goz kapagi derisidir.

! Normal kosullar altinda deriden gunde 200 ml ter salinir. Tirnak yagi, dudak kenarlari ve kulak zari terlemeyen bolgelerdir.

! Vucudumuzda ekrin ve apokrin olmak uzere iki cesit ter bezi bulunur. Ekrin bezler en yaygin olandir. Ancak vucut kokusu cogunlukla koktuk altinda, gogus ucunda, genital bolgede ve anuste bulunan apokrin denilen ter bezlerinij urettigu bilesiklerden kaynaklanir. Cunku vucut kokusu bu yagli bilesiklerin deri uzerindeki bakteriler tarafinda n yenip sindirilmesi sonucu ortaya cikar.

! Gogusler apokrin ter bezlerinij degisiklige ugramis halidir.

! Fetus 3 aylik olana kadar parmak izi yojtur.

! Cok nadir gorulen Naegeli sendromu ve dermatipathia pigmentosa reticularis adli kalitsal hastaliklara sahip kisilerfr hicbir zaman larmak izi degismez.

! Derimiz dakikada 50.000 hucre doker Olu deri atmosferde 1 milyon ton toz olusturur.

! Deride agriyi ve dokunmaya algilayan ve yanit olusuran en az bes almac bulunur.

! Yapilan bir arastirmada dokunma duyusunda gorev alan, daha cok parmak ucunda, avuc icindr, goguste ve dilde yogunlasmis olan Meissner cisimciginin 20 miligramlik bir agirligi, yani bir sinegin uyguladigi basinci bile algilayabildigi tesbit edilmistir.

! Gormeyen kisilerin beyinlerinin gorsel korteksi, dokunma ve duyma yoluyla alinan uyarilara yanit olusturmak uzere kendini yeniden duzenlemistir.