bugün

kız öğrenci ile erkek öğrenci aynı evde kalamaz

başbakanın artık insanların özel hayatına iyice karışmaya başladığını ve toplum mühendisliğine soyunduğunu gösteren açıklama. bunun geleneğe göreneğe ne kadar uyduğu tartışmasını açmak çok gereksiz. gelenek göreneklere göre yaşayan veya yaşamayan insanlara sahip bir ülkeyiz.

sorun şurada; devlet neden insanların özel hayatına bu kadar karışıyor ? oldu olacak sevgili bakanlığı açın, evlilik bakanlığı kurun, öğrenci evleri genel müdürlüğü kurun. devlet bu kurumlar sayesinde insanlara sevgili bulsun, evlenilebilecek kişileri göstersin, öğrenci evinde kimle yaşanır kimle yaşanmaz bunu göstersin.

ama devlete kızmayın. orada burada sürekli "baba devlet", "otoriter devlet istiyoruz" diyenlere kızın. devlete, insanların özel hayatına karışma yetkisini veren onlar çünkü. devlet bir su gibidir. suyun bulunduğu zemini azıcık eğdiğiniz zaman hızla akmaya başlar ve her boşluğa girmeye çalışır. işte bu yüzden "baba devletçilere" kızın.

devlet olmasın demiyorum. devlet illa olmalı, sonuç olarak bir düzenin olması da şart. ama sadece insanların ekonomik, sosyal, siyasi ve can güvenliği haklarını sağlasın o kadar. özel hayata karışmasın.