bugün

uludağ sözlük genel kültür servisi

şu iki atasözümüz ele alınacak:
-aptala malum olur
-eşek hoş laftan ne anlar?
__________________________________

aslında yukarıda iki tane yanlış yazılmış iki atasözü var bazılarınızın da bildiği gibi (gerçi ikinicisi sonradan peydah oldu).

-aptala malum olur... herkes bunu, böyle bilir ve kırk yıllık kedi olup da ilk defa fare tutanlar için (bilgi yönünden) aşağılama amacıyla kullanılır. oysa bu sözün gerçeği "abdala malum olur"dur. "abdal"ın atasözündeki kelime anlamı "Gezgin derviş, kimseye kötülüğü dokunmayan iyi niyetli kimse"dir. ama dediğim gibi bilerek veya bilmeyerek, laf sokma amacıyla hep yanlış versiyonu kullanılır.

-son dönemde, ilgi budalası ve cahil twitter/facebook fenomenlerinin kuyuya attığı bir taş var: eşek hoş laftan ne anlar?
neymiş efendim, "aslında bu, atasözün gerçek haliymiş", yok "aydınlanma yaşıyorlarmış". oysa, o atasözünün gerçeği, eskiden olduğu gibi "eşek hoşaftan ne anlar?"dır ve o sözün de devamı vardır "eşek hoşaftan ne anlar? suyunu içer tanesini bırakır", hatta tıpkı bizim köyümüzde olduğu gibi şu versiyonu da var "eşek hoşaftan ne anlar? suyunu içer, danesini geçer" şeklinde...

ve dediğim gibi aptal, cahil fenomenler, daha dünkü bebeler, bilmeden araştırmadan bir yerlerinden bir şeyler uyduruyorlar...