bugün

veliefendi hipodromu

Çeşitli kaynaklara göre Veliefendi Çayırı 1768 yılında vefat eden Veliyüddin Efendi tarafından bağışlandı. Osmanlı arşivlerine göre, 1911'de At Neslini geliştirme derneği ve ona bağlı Sipahi Ocağı Binicilik Kulübü'nün kurulmuş olması, alanın mesire alanı olarak 250, koşu alanı olarak 140 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu göstermektedir.

istanbul halkının 100 yıldan fazla bir süredir anılarında atçılık Veliefendi Hipodromu veya Koşu Alanı ile özdeşleşmiştir ve bu bağlamda simgesel değeri vardır.

Özellikle 1940-1955 döneminde düzenlenen koşu alanı, italyan ahırları olarak bilinen ilk modern tavlalar ve misafirhane ile dönemin mimari ve yapısal özelliklerini çok güzel temsil etmektedir.

Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemi atçılığının tarihsel bir belgesi halindedir.

Çırpıcı Deresi'nin yatağı çevresindeki çayırlık olan alanın toplumsal açıdan 18. yüzyılın ikinci yarısında sahip olduğu mesire alanı işlevi ile 1910'larda başlayan koşu alanı işlevlerinin hala devam ettiği görülmektedir.

Alanın hala mesire alanı olarak kullanılması ve yüz yıldan fazla süredir atlı spor tesisi olarak hizmet vermesi tarihsel sürekliliğin açık bir göstergesidir.

Toplam 612.492 metrekare alan üzerinde kurulu hipodromun sadece 48.772 metrekaresi Türkiye Jokey Kulübü'nün mülkiyetindedir. Hazine'ye ait arazi Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 1950 yılından beri 20 yılda bir Türkiye Jokey Kulübü'ne tahsis ediliyor. En son TJK'ya tahsis 2010 yılında yapıldı. Veliefendi Hipodromu'nun bir süredir TJK'nın elinden alınacağı yönündeki iddialar da ortalıkta dolaşmaktaydı.

Hipodromda halen 12 bin kişi kapasiteli tribün, çim (2020 metre), sentetik (1870 metre) yarış pistleri ile kum idman pistleri (1730 metre), 1.200 ahır, sosyal eğitim merkezi , dernek lokalleri, idare binaları, yarış atları hastanesi, müze ve sergi salonu yer almaktadır.

Bakırköy'de istanbul Büyükşehir Belediyesi'nin park olarak ayırdığı 73 bin metrekarelik alanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın imar değişikliği ile Ağaoğlu'na konut alanına çevrilmesi , hipodrom ahırlarının bitişiğindeki TOKi'ye ait Arazinin de Egeyapı'ya verilmesi TJK'yı heyecanlandırdı. Veliefendi Hipodromu'Nun da Zeytinburnu'ndan taşınacağı iddiası da ayyuka çıkınca TJK arazi ve içindek yapıyı tescil ettirmek için harekete geçti.