bugün

vakit

29 ekim 2005 günü birinci sayfalarında yayınladıkları saçma sapan bir yazı ile cumhuriyete ve çeşitli kurumlarına dil uzatma cüretinde bulunan müsvette parçası. hala bu bilinçte olabilen insanları belki ciddiye almamak gerek, ama insan ister istemez çileden çıkıyor. yazı aynen şu şekilde:

- sözde cumhuriyet -

bugün 82. yıldönümünü kutladığımız cumhuriyet'te "cumhur"un adı var, kendisi yok!.. yönetme yetkisi padişahtan alındı, ama tam olarak halka da verilmedi. kurumlar oligarşisi, cumhuriyet'in içini boşaltıyor.

"kutlamalarda ayrımcılık"

bugün cumhuriyetimizin 82. yılını, cumhuriyet kavramının ruhuna ters birçok görüntünün gölgeleri arasında kutluyoruz. cumhurun başında halka inemeyen, cumhurla arasında soğukluk olan ve seçilmiş hükümete bir muhalefet lideri gibi davrandığı herkesçe kabul edilen, bayram kutlamalarını bile ayrımcılıkların nesnesi kılan bir cumhurbaşkanı var. kayıtsız şartsız halka ait olduğunu söylenen bir milli irade; yök, mgk, anayasa mahkemesi vb. kurumlar arasında paylaştırılarak, adeta içi boşaltılmış.

"milli irade iğdiş ediliyor"

bürokratik elitlerin istemediği bir uygulama, cumhurun tamamı istese bile harekete geçirilemiyor. cumhur kendi çocuğuna istediği gibi bir din eğitimi vermekten bile yoksun. halkın çok büyük bir bölümünün karşı çıktığı başörtüsü yasağı, sırf küçük bir azınlığın inadı yüzünden kaldırılamıyor. ihl'ler ve meslek liseleri aleyhindeki katsayı adaletsizliği hala devam ediyor. parlamentonun sorun çözme kabiliyetinin sürekli zedelendiği, milli iradenin kurumlar oligarşisiyle iğdiş edildiği ülkemizde cumhuriyet de, özde değil sözde kalmaya mahkum ediliyor.

not: ayrıca habertürk, seni kınıyorum ve sana laflar hazırladım. "bayramda mağazalar açık kalsın" gibi gudik bir kampanyaya öncü olacağına, "vakit gazetesi tedavülden kaldırılsın" gibi hayırlara vesile olabilecek bir kampanyaya öncülük etsen daha güzel olmaz mıydı?