bugün

oedipus kompleksi

kız çocuklar; kendilerinde penis olamdığı için erkeklere karşı inanılmaz derecede büyük bir kıskançlık güderler. aslında kendilerinde de küçük bir penis vardır * ama bunu daha büyüyecek olduğuna inanırlar . ama büyümediğini anladıklarında iğdiş edildikleri için anneye büyük bir bir öfke duyarlar. bunun sebebi annelerinin onları doğurmasıdır tabiki. bu yüzden de kızlar babalarına yönelirler. kızların babalarına olan bağlılığı buradan gelir freud'a göre.

erkek çocukta bu farklıdır. kendilerinin doğuştan penisi vardır. çocuk ilk kez çıplak bir kadın gördüğünde ilk önde içinde bir korku uyanır. acaba ben de mi iğdiş edileceğim? diye. fakat zaman geçtikçe bunun olmayacağını anlar. ve kadınlarla, yani iğdiş olmayanlarla çiftleşebileceğini düşünür. bu kadınlara, annelerini ilk olarak çıplak gördüklerinde anne de dahil olur.bu yüzden kendilerine en yakın olan bu kadınla büyük bir şehvet duyarlar. onlara bağlanırlar. zaman geçtikçe de artık bu bilinçaltından kurtulurlar.

işte erkek çocuğun ilk iğdiş edilmiş kadını gördüğündeki yaşadığı korkuya kastrasyon korkusu denir. ve annelerine şehvet duymasına da psikiyatri de
oedipus kompleksi adı verilir.

bu girdide ayrıca bir bütün olarak kastrasyon karmaşası da anlatılmıştır.

tabiki bu bütün bilgiler psikoloji felsefesine havale edilir. çünkü bu düşünceler tamamen sigmund freud a aittir.