bugün

osmanlıcanın zorunlu ders olması

bu işi eleştirenler, afedersiniz ama 2 gram akıllarının yarısını da siyasetten milliyetçilik akımının tozuna kaptırmış kişiler olarak görmemek elde değil.

türkçe nasıl bir dildir. türkçe yeterli midir? bunu sorgulamak ile başlamak lazım işe. türkçe edebi bakımdan zaten yeterli bir dil değildir ki zira günlük hayatta kullandığımız dil de yeterli ve zengin bir dil değildir. bu yüzden safça milliyetçi duyguları bir kenara atıp yüz yıllardır bu topraklarda kullanılan, halkın ve edebiyatçıların dillerine yapışmış, unutulmaya yüz yuymuş bütün osmanlıca kelimeleri geri getirmek lazımdır. bunun ehemmiyetini anlamayanlar şu anda bile kendi dilinden kelimelere sırtını dönmüş, bir 'güle güle, elveda, allahaısmarladık,' kelimeleri yerine genelde 'by by^' kullanan insanlardır.

osmanlıca çok zengin bir dildir. çünkü en az 600 yıllık bir kültürün gelişiminden tohum vermiştir dili. cumhuriyet kurulduktan sonra güneş dil teorisi gibi gereksiz ve sadece türkçeyi ne yapıp ederimde göklere çıkarırım gibi makaleler, ve propagandalar ile bu kültür yok edilmeye başlanmıştır. ülkeyi tektipleştirmeye çalışan insanların ekinlerinden biridir, bu sadece türkçe konuş, çok çok türkçe konuş mantığı.

ben eminim ki bu osmanlıca dersi okullarda okutulmaya başlanınca, dilimiz daha zenginleşecek, ki bana burada senin dilin nereden oluyor, neresi bizim dilimiz oluyor o zaman diyecekleri şimdiden duyuyorum. ben de sen bu kelimeleri yüz yıllardır kullanıyorsun be adam artık senin içine işlemiş, senin insanların bu dili konuşuyor bu dille anlaşabiliyor, bu dille inanılmaz güzel edebi kompozisyonlar verebiliyor ve son derece yetkin bir dil ise bu senin dilindir kardeşim, kökeni irana dayanmış, arabistana dayanmışsa ne olmuş sen bu dili kullanıyorsan yüzyılardır bu dil senin dilindir.

neyse, bu dil derslerde okutulursa, ben türkçenin ve bu ülkenin edebiyatının kendini aşacağına, duygu ve düşünceleri tasvip etmede ki bütün tıkanıklıklara bir çözüm çıkacağına canı gönülden inanıyorum.