bugün

üçüncü murat

2. selim in oğlu olarak 1546 yılında manisa da doğan, osmanlı nın 12. padişahıdır. bozulan düzenin yüksek sesli habercisi de sayılabilir. paranoyak olduğu bilinmektedir. vezirlerin yetki ve sorumlulukları azaltarak harem ağalarını terfi ettirmesi bununla ilintilidir. saltanatı süresince edirne ye dahi gitmemiş istanbul da musiki ve raks eşliğinde bir hayat sürmüştür. döneminin önemli olayları şöyledir:

1578 yılında safevilerin artan baskısı sonucu lala mustafa paşa yı şark serdarı olarak doğu ya gönderdi. mustafa paşa gürcistan ı ele geçirdi.

aynı yıl fas la oluşturulan müşterek kuvvetlerle portekiz ile karşı karşıya gelindi. osmanlı ordusunun kesin zaferi ile sonuçlanan savaş sonrası fas himaye altına alınarak, osmanlı sınırlarının atlas okyanusu na ulaşılması sağlandı.

ilk ingiliz elçisi nin, 1. elizabeth i temsilen istanbul a gelmesi ve getirdiği kıymetli hediyelerle ikna edip doğu akdeniz den uzaklaştırılan venediklilerin yerine ingilizlerin serbest ticaret hakkı kazanması önemlidir.

sarayında eğlencesi için kullandığı cücelere, maskaralara ve rakkaslara; kapıkulluğu ve tımar verilmesi, sistemin çöküşünde azımsanmayacak rol oynamıştır.

saray da rüşvet yaygınlaşmış, gümüş paranın değeriyle sık sık oynanarak yiyecek içecek fiyatlarının artması gerçekleşmiştir. ayrıca kapıkulu askerlerinin ' devlet ocak içindir ' anlayışı yine 3. murad zamanında benimsenmiştir.

' muradi ' mahlasıyla çok sayıda şiir yazmış, ' fütuhat ı siyam ' isimli tassavuf konulu bir eser kaleme almıştır.

imar alanında da icraatları sınırlı olan 3. murad; sancakbeyi olduğu dönemde manisa da muradiye külliyesi ni, mekke ve medine de birer medrese yi, mora da modon kalesi içinde bir cami yi, navarin de bir cami yi, ve beşiktaş ta yahya efendi türbeleri ni kazandırmıştır.