bugün

dadaizm

Zürichtir merkezi. tristan tzaranın bu felsefesinin popülarite kazanmasında, savaşlarla geçilen dönemlerin insana verilen pahayı azaltmasının rolü kesindir. Dadacılar bir kahvehanede manifestolarını okuyacaklarını önceden bildirmişlerdi. insanlar şaşırmış halde onları beklerlerken, dada gelip rastgele bir gazetenin rastgele bir bölümünü okumaya başlamıştı. Arkadaşları da o sırada çalpara çalmaya koyulmuşlardı.
enteresandı. olması gereken bu değildi. daha marjinal şeyler ortaya dökülesi beklenirken, insan kendingenliği bir anda açık edilmişti. bunlardan sebep açığa çıkan düşünce gerçeküstücülüktü.
Andre breton, "güzel bir yere oturun. Önünüzde kağıt kalem bulunsun. Yazılarınızı sonradan redakte etmeyerek, ne yazıyorum ben hissine kapılmaksızın, önceden düşünmediğiniz, aklınıza esen bir konuyu kağıda yazın.
işte bunlardan sonra elde edeceğiniz yapıt, gerçeküstücü bir yapıt olacaktır." demekteydi. Gerçekten üstün olan varlığın özünü yakalamak için, otomatlıktan, otomatik olmaktan sıyrılmayı gerekli görür. Gitgitde, gerçeğin kalıp ve engellerinden kurtulan gerçeküstü, ileride kendince bir gerçek ve özgerçek evreni yaratacaktır. Onların istediği de tam olarak budur.
Kimi gerçeküstücülere göre, gerçeküstüne düşler yordamıyla d varılabilir. Salvador dali, tüm gününü, geceleri rüyalarında yitirdiği ensnele gerçeklikleri arayarak geçirirmiş. onlara göre Düşler, gerek tuvalet kağıdı, gerek ajanda veya not defteri bir şekilde bir yerlerde geçirilmeli, yazıya dökülmelidir.
sürrealizme oyun ile ulaşılabileceğini düşünenleri de vardır. Mesela, 2 kişi karşılıklı olarak oturup, birbirlerine gizlice kağıtlara yazdıkları soruları sorup, yanıtlar da vererek bir oyun oynayabilirler. Alakasız sorulara verilen alakasız yanıtlar, gerçeküstünü oluşturacaklardır. Bunların amacı, insanı olduğu gibi sonradan edilenlerden sıyırarak, kendiliğine varabilmektir. Gerçek dünya dayatılanlar, öğrenilenlerse; gerçeküstü bunlardan münezzeh uzak olandır.
Camus’a göre usaykırı davranan bu görüşün amacı, saçmanın zevkine varabilmektir. Onlara göre, bu bir iklimdir çevremizde bilimsellikten uzaklaşıp saçmaya sokulanların yarattığı bir saçmalık iklimi vardır. camusa göre, gerçeküstünden alınan haz, saçmadan alınan haz olduğundan, zamanla yitip gider. Gerçeküstücü düşünce yerini gerçeğe bırakır.