bugün

araba kullanmaya yeni başlayanlara tavsiyeler

Taksici olmadigi halde sehir ici/sehir disi ayda ortalama 5000(yaziyla bes bin) km yol giden biri olarak nacizane benim de birkac tavsiyem var.

- araba kullanirken sorunlarin cok onemli bir kismi karsindaki surucuye ve yayaya saygi duyarak kendiliginden hallolabiliyor. Altin kural saygi.

- debriyaj kavramasi denen olayi iyice ogrenene kadar bos vakitlerde tekrar yapin. O sure zarfinda yokuslarda guvenlik acisindan araca zarar verse de el freniyle kalkin

- suratli giderken gireceginiz hafif bir viraj, bir tas parcasi, yandaki aracin serit ihlali saliseler icinde aracin kontrolunu kaybetmenize neden olabilir. Surate hic gerek yok. Kesinlikle normal sureden cok daha erken varisa ulasmiyorsunuz.

-viraja girdiginizde fren yapmayin. Viraja girmeden once fren yapip yavaslayin, asla vites bosta viraj almayin hatta donus aninda hafifce gaza basmaniz arabanin yol tutusunu artirir, savrulmayi minimize eder.

-seyir halinde ayaginiz surekli debriyajda olmasin. Gerekli anlarda basmaya alisin.

-peygamber vitesi dusunulenin aksine benzin sarfiyatini sifirlamaz, riske girmeyin

-motor freni denen olayi cozerseniz zirt pirt fren-gaz ikilisini kullanmazsiniz, boylelikle yakittan cok ciddi tasarrufta bulunmus olursunuz.

-hiz sabitleyiciniz yoksa da uzun yolda kendinizin hiz sabitleyicisi olmaya calisin. Arac en cok gaza yuklendiginiz anlarda yakit tuketir. Gaza siklikla asilmamaya calisin.

-frene basar basmaz debriyaji koklemeyin. Bu frenleri sisirir, durus mesafeniz artar. Arac durmaya yakinken debriyaja basin.

-serit degistirirken aynalara uzun sure takilmayin. Aynaya dogru kafanizi cevirmeyin, yalnizca goz ucuyla kontrol edin. Bu size bir sure sonra ornegin sag seride gececekseniz hem sag dikizi, hem de arac ici dikizi kontrol edebilecek zamani kazandirir ki kor nokta derdi kalmaz.

-arac sollarken vites artirmayin. Bu aracinizi yavaslatir. Ornegin 3. Viteste giderken onunuzdeki araci sollamak icin hizlanirken 4'e atmayin. Hatta kritik durumlarda 2'ye inin.

-selektor karsi seritten gelen surucuyle anlasmak icin kilittir. Cekinmeden kullanin.

-gunduz de farlariniz acik olsun.

-ne pahasina olursa olsun emniyet kemerinizi takin.

-yol uzerinde gordugunuz herhangi bir cisim, poset, karton... Bunlarin uzerinden gecmemeye calisin. Tabi trafigin akisini da bozmadan.

-ozellikle yeni ehliyet alan genc arkadaslarim. Nolursunuz alkollu arac kullanmayin. Bu hatayi yapip ertesi gun nasil hayatta kaldigima inanamadigim gunler oldu. Sadece gereksiz bir cesaret sagliyor. Safi zarar.

Bunlar disinda elbette genel trafik kurallarina azami ozen gostermeye calisin. Aracinizi her daim defansif suruste tutmaya calisin, trafikte her an her sey olabilir bunu lutfen unutmayin.
Simdilik bu kadar.