bugün

timur un yıldırım beyazıt ı kafesle dolaştırması

esas daha vikipediyi dahi okumaktan aciz "tarih profesörü" zır cahilleri ortaya çıkarmıştır. timur moğolmuş. timurun türk olduğunu zannedenler de cahilmiş. http://en.wikipedia.org/wiki/Timur al oku. ha yok ben orada gösterilen taş gibi kaya gibi 3 tane kaynaktan daha fazlasını biliyorum diyorsan çıkarsın, bir makale yazarsın, bilim dünyasını da ikna edersin ve ondan sonra böyle bir iddiada bulunursun. ama yine de timuru türk sananları cahil ilan edemezsin. ne kadar çok seviyoruz oturduğumuz yerden tarih kitapları yazmayı. o yüzden de tarihi yapıp, tarih yazmaktan aciz kalıyoruz işte.
gelgelelim timurun bayeziti kafesle dolaştırması daha çok efsane olarak anadolu insanının zihninde yer etmiş bir mevzudur. buna benzer bazı hikayeleri kendim de duymuşluğum vardır. ancak sağlam kaynakların belirttiğine göre (von hammerın osmanlı tarihi örnek verilebilir) timur beyazıta karşı sert ve zalimce davranmamıştır. bilakis sürekli olarak kendisine dostluk etmiş ve ona karşı bir tutsaktan daha çok bir misafir gibi davranmıştır. buna rağmen timurun beyazıtı zindanda tuttuğu doğrudur. aslında bunun da en önemli sebebi beyazıtın kaçma girişimleridir.
sivas katliamına gelirsek, doğruluğu tartışmalıdır. "kimsenin kanı dökülmeyecek" denip boğdurma hikayesi biraz uçuk gelse de timurun hayatına bakıldığında gayet mümkün bir davranış. ayrıca timur gibi bir komutan ankaraya doğru, belki tarihinin en büyük savaşlarından birisine giderken sivas gibi önemli bir kalede isyan çıkması riskini göze alamazdı bence.
bu paragrafta söyleyeceklerim ise biraz şüpheli. bazı kaynakların belirttiğine göre bayezid, timurun ordusunu hazırlıksız yakalamış. ancak timur ile daha adil bir şekilde, meydan savaşında karşı karşıya gelmek için paşaların tavsiyelerini dinlememiş. ama dediğim gibi bu çok şüpheli bir bilgi ve doğru olma ihtimali düşük. fakat şu bir gerçek ki, savaş sırasında osmanlı ordusunu esas zayıflatan şey anadoludan toplanan birliklerin ve tatarların, kendi beylerinin bayraklarını karşı tarafta görünce saf değiştirmeleridir. bir anda güç dengesi tersine dönmüş ve sultan bayezid yenilgiye düşmüştür.
son sözüm de yine timurun moğol olduğu iddiası için gelsin. emin olun moğol olmayı dünyada kimse timurdan daha fazla isteyemezdi! çünkü o zaman basit bir "emir" sıfatıyla değil, ulu bir "hakan" sıfatıyla anılmış olurdu. böylece Mahmud Han diye kağıt üzerindeki bir hükümdara gerek de duymamış olurdu.
http://arama.hurriyet.com...arsivnews.aspx?id=-211891