bugün

zincirler kırılsın ayasofya açılsın

Siyasete alet edilen, beyni yıkanmış, belki kötü niyetli olmayan ama ne yazık ki çok cahil, dindardan dinciliğe geçiş yaptırılmış, idrak kabiliyetinden yoksun insan söylemi...

Öncelikle Ayasofya'nın namaz kılınan bir bölümü şu anda mevcuttur. Girişi ana kapıdan değil, müzenin yan tarafındadır. 2 dinin ibadethane süslemelerinin aynı anda görülebildiği çok değerli ve çok özel bir yapıdır Ayasofya. dünyada eşi benzeri olmayan bir müzedir. Bizans dönemi mozaikleri, arapça kutsal isimler, melekler, haçlar, imparatorlar, iznik çinileri vs...hepsinin bir arada görülebileceği bir tarihi kesittir.

Turistlere,içeriye girerken giriş kapısının üzerindeki mozaik gösterilir ve bu yapının orijinalinin kilise olarak yapıldığı ama istanbul fethedilince camiye çevrildiği anlatılır. cami içerisinde insan resmi ,put yasaktır. ama burası cami olarak kullanılmıştır. bu durumda bu ve içerideki bir çok mozaiğin sökülmesi gerekirken hala bu zamana kadar kalabilmesinin, üzerinin mimari malzeme ile kapatılması yoluyla olduğu izah edilir. peki madem cami içinde put yasak neden sökülmemiş de kapatılmış konusuna gelince de osmanlı padişahlarının ne kadar saygılı, kültürlü, anlayışlı, sanatın ve tarihin kıymetini bilen ve koruyan karizmatik kişiler olduğu büyük bir zevkle ve övünülerek anlatılır.

camiye çevrilmesi durumunda sadece bir cami olacaktır. ama müze olduğu şimdiki haliyle insanlık, dinler ve sanat tarihi açısından çok büyük bir önem taşımaktadır.

allah'a ibadet etmek, namaz kılmak için, ayasofya'nın hemen karşısında 17. yüzyıldan kalma Sultanahmet cami bulunmaktadır. yine pek yakınında daha küçük olsa da bir çok cami bulunmaktadır. istanbul'da cami sayısı 3000'i geçmektedir.

ayasofya camiye çevrilip içinde namaz kılındığında, namazınız daha çok kabul olmayacaktır. ibadet edilirken taşın, tuğlanın ya da kubbenin yerden yüksekliğinin önemi yoktur. önemli olan niyettir.
kuranda özellikle ayasofya'da ibadet edin diye bir ayet olmadığına göre allah nerede kıldığınızı değil ibadet ederkenki samimiyetinizi sorgulayacaktır.