bugün

berç keresteciyan türker

Berç Keresteciyan, ingilizler'in Bandırma Vapuru'nu batırma planlarını Atatürk'e bildirmeseydi, Türkiye Cumhuriyeti belki de hiç kurulamayacaktı
Kurtuluş Savaşı'nın resmen 19 Mayıs 1919'da yani Atatürk'ün Samsun'a çıktığı gün başladığı kabul edilir ya; peki ya Mustafa Kemal Anadolu'ya kavuşamasaydı? Mücadele için kendisi bekleyenlerle buluşamasaydı?
Şüphesiz Türk tarihinin seyri bambaşka olacaktı.
Bu buluşmanın perde arkasındaki mimarı devrin Osmanlı Bankası müdürü ve aynı zamanda Hilâl - i Ahmer ikinci başkanı olan Berç Keresteciyan'dı.

Mustafa kemal, yolculuk icin hazirliklarini yapadursun bir gece sisli'deki evinin kapisi calindi. Gelen avukati saadettin ferid (talay) bey'di. Getirdigi haber hayati oneme sahipti : " ingilizler, bandirma gemisi'ni karadeniz'de batiracaklar. Bu gorevin torpidoya mi denizaltina mi verilmesi bile arastirildi. " ataturk haberin kaynagini almak istediginde " berc keresteciyan " adini alir. Ihbari degerlendiren mustafa kemal bandirma vapuru'na binmekten vazgecmedi ama biner binmez ilk is kaptan koskune cikarak komutayi ele gecirdi ve daha onceden belirlenen rotayi degistirdi. Turkce'nin ilk etimolojik sozlugu'nu hazirlayan bedros keresteciyan'in ogludur. (bizim ermeniler, selcan tasci - yenicag gazetesi )

edit : http://www.yg.yenicaggaze...bergoster.php?haber=66463