bugün

bireysel emeklilik

devletin emeklilik sistemini tekelinden çıkarmasıyla oluşan birikim piyasası.

sistemin olumlu ve olumsuz yönleri var elbette. ancak olumlu yönlerin ağır basmasını istiyorsanız sistemde minimum 10 sene ve mümkünse 56 yaşına kadar kalmanız gerekiyor. bu nedenle memuriyete yeni başlamış 25-30 yaş arasındaki bünyelerin bu sistemin sonunda elde edecekleri geliri, devletten emekli olacakları döneme denk gelecek ikinci bir emekli maaşı/ikramiyesi olarak düşünmeleri. "işlerim bozuldu 7 senelik primimi çekmek zorunda kaldım baya bir stopaj kesintisi oldu ancak yatırdığım parayı alabildim" senaryosu ile karşılaşmak elbette mümkün. bu nedenle memuriyete yeni başlamış, ay başında maaş hesabına ne kadar para yatacağını bilenlere, sistemde 25-30 sene kalmayı göze alacaklara tavsiye edilir.

sistemin bir avantajı da gelir vergisinin yüzdelik diliminize göre maaşınıza iade edilmesiydi. ancak işini bilen devlet yine yaptı yapacağını. bu paraya da göz dikti. yeni durumda bu tutar iade edilmeyecek ayrı bir fonda birikecek. yani vatandaşın cebine girmeyip devletin kasasında kalacak. aslında bu durum da baya bi düşündürücü. devletin sıcak paraya ne kadar ihtiyacı olduğunun göstergesi. işler kesat galiba. ama bunun gerekçesi sistem üyelerinin sadece üçte birinin bu iadeden yararlandığı, kimseyi mağdur etmek istememeleri imiş. bende yedim. bi bakıma haklılar ama haklılığın sebebi kendisine ek iş çıktığını düşünen kurum* muhasebecilerinin işgüzarlığı. bu aradaşlar her aybaşında vergi iadesinin maaşa aktarılmasıyla uğraşmak istemiyorlar.

kendimden örnek verecek olursam 26 yaşında memuriyete başladım, th sınıfındayım. yaklaşık 60 yaşında emekli olduğumda* emekli sandığından bugün ki şartlarda 1.500 tl emekli maaşım ve yaklaşık 45.000-50.000 tl emekli ikramiyesi alacağım. bu demek oluyor ki anca orta sınıf sıfır bir otomobil alabilir ya da oğlumu/kızımı evlendirebilirim. aybaşını iple çekerim. bu sistemde ise 100 tl ile başladığım ve her sene ister enflasyon oranı ister kafama göre artırdığım prim tutarları sayesinde 30 senenin sonunda sistemin vermeyi öngördüğü tutar* olası emekli ikramiyemin minimum 2 katı olacak gibi görünüyor. benim yatırdığım toplam prim tutarının ise 3 katı gibi. tabi her şey öngörüden ibaret. üçün birini de almak mümkün. az biraz piyasayı takip etmek, danışman desteği almak lazım.

sonuç olarak bes şirketlerinin reklamlarındaki gibi emekli olunca dünyayı gezmek, lüks bir ev ya da araba almak için sağlam prim yatırmak lazım.