mali

Kuzeybatısında Moritanya, kuzeyinde Cezayir, doğusunda Nijer, güneyinde Burkina Faso ve Gine, batısında Senagal olan Batı Afrika ülkesi.
Yüzölçümü 1.240.000 kilometrekaredir.Dünyanın coğrafi olarak en büyük 23. ülkesidir.
Altın, fosfat, tuz, kireçtaşı, uranyum, hidroenerji doğal kaynakları arasındadır.
Ülkenin en yüksek yeri 1.155 metre ile Hombari Tondo'dur.
Bu geniş ülkenin nüfusu sadece 12,6 milyondur ve nüfusuna göre de dünyanın en kalabalık 70. ülkesidir.
Sünni Müslüman nüfusun hakim olduğu ülkede yönetim biçimi cumhuriyettir. Ülkede Fransızca ve Bambara dili konuşulur.
Ülke 7 bölgeye bölünmüştür ve başkenti Bamako'dur.
Milli gelirin 14,4 milyar dolar olduğu ülkede kişi başına milli gelir 1.200 dolardır.
Ülkede para birimi olarak Afrika frangı kullanılır.
22 Mart'ta askeri cunta ülkenin kuzeyindeki isyancılarla mücadele edemediği gerekçesiyle darbe yapıp Devlet Başkanı Amadou Toumani Toure'yi devirdi.
Darbenin yarattığı kaosu fırsat bilen Tuaregler ise ülkenin kuzeyini işgale koyuldu.
Ulusal Azavad Kurtuluş Hareketi (MNLA) 3 günde Kidal, Gao ve Timbuktu'yu alıverdi ve ülkenin kuzeyinde bağımsızlık ilan ediverdi.
Bir yanda cunta lideri Amadou Sanogo 1992 anayasasını lağvederek geçiş sürecinde "temel yasa" oluşturup özgür ve demokratik seçimlere hazırlık beyanında bulunurken diğer yanda cunta karşıtlarının protestolarına sahne oldu.
Fransa, Hollanda, ispanya, ingiltere alelacele vatandaşlarını geri çağırırken, uluslararası birlikler Mali'yle ilgili toplantı ve yaptırım yarışına girdi.
Tam MNLA, "Biz istediğimizi aldık" deyip ateşkes ilan etmişken Timbuktu'yu ele geçiren bir diğer ayrılıkçı örgüt Ensar Dine sahneye çıktı ve bölgede şeriat ilan etti.
Ülke yönetimini sözüm ona isyancılarla başedemedikleri gerekçesiyle devralan cunta ise kuzey şehirlerini çarçabuk Tuareglere vermesi ise bölgede uluslararası bir oyunun oynanmakta olduğu ihtimalini güçlendiriyor.