bugün

orca

alem: animalia ( hayvanlar)
filum: chordata ( kordalılar)
classis: mammalia ( memeliler)
ordo: cetacea ( balinalar ve yunuslar)
subordo: odontoceti ( dişli balinalar)
familya: delphinidae ( gerçek yunuslar)
subfamilya: orcinae ( katil balinalar)
genus: orcinus
species: o. orca

bilmsel adı '' orcinus orca'' dır. Bu türün en belirgin karakteristiği dişilerde orak şeklinde, ergin erkeklerde ise üçgen şeklinde uzun ve geniş bir sırt yüzgecine sahip olmasıdır. vücutlarında siyah ve beyaz pigmentasyon görülür. göz üstünde, çenede ve karın altında beyaz lekeler mevcutken dorsal yüzgecin arkasında gri bir leke mevcuttur.

erkekler 9 m boya kadar ulaşabilirler. ağırlıkları ise 8 ton veya daha üzerindedir. dişilerin boyları ise 7 m kadardır. ağırlıkları ise 4 ton civarındadır. yeni doğan bir yavru ise 2- 2, 5 m boydadır. erginlerdeki sırt yüzgeci boyu 1, 8 metredir ve çok uzaktan görülebilir. yan yüzgeçleri küçüktür. karın altındaki beyaz leke yüzgeçlerin arasında son derece daralır.

katil balinalar son derece düzenli göç eden hayvanlardır. güçlü bir sosyal yapı gösterirler. oluşturdukları sosyal birimler sürü '' pod'' olarak isimlendirilir. bir sürü içerisinde her iki cinsiyetten ergin erkek, dişi, yavru ve gençler bulunur. iki yılda bir yavru yaparlar. yavrular sonbahar ve kış aylarında dünyaya gelirler. yaşam alanları kutup bölgeleri ve buzların kenarlarıdır. katil balinalar penguenler, foklar, deniz kuşları, kaplumbağalar, morinalar ve salmon gibi çeşitli balıklar üzerinden beslenirler.

Kaynak :

1. feyzioğlu, m. a. deniz memelileri ders notları. Ktü, deniz bilimleri fakültesi, balıkçılık teknolojisi mühendisliği bl. , trabzon.