bugün

hz idris

yunan mitolojisindeki "hermes"; mısır uygarlığındaki hermes tuttur. hazreti şit'ten sonra kendisine peygamberlik verilmiştir. bunu simgeleyen kitap 30 sahifedir.
politeist düşüncenin de çıkış noktasıdır. her türlü kutsal anlatı ve kitapta yer lan idris, kalemle yazı yazan ve elbise diken ilk insandır. ondan önce insanlar, hayvan derisi giyerlerdi. sonra tanrı, göğünün esrarını aralayıp kendisini göğe kaldırdı. ondan sonra herkes puta tapmaya başlayıp, doğru yoldan ayrıldı. böylelikle çok tanrıcı ve putçu düşünce başladı. hermes'in öğretisi ise: "insanlar ölümlü tanrı, tanrılar ölümsüz insanlar"dır. tevrat'a göre hermes, günümüzden 3000 yıl önce yaşamıştır. o halde; 10 bin yıl evvel ilk insan ortaya çıkmştı. ancak son çalışmalar günümüzden 40 milyon yıl önce insanın ortaya çıktıgını göstermektedir.

terzi hermes diğer deyiş ile idris peygamber'in dünyanın da içerisinde bulundugu yedi katlı evren modeli, sadece belli papirüslerde yazmaktadır. kendisi tüm kutsal kitaplarda, bahsettiği öğretisinin tanrı tebliğinden farklı ve biraz aykırı olması nedeniyle, birkaç cümle ile geçiştirilmiştir. kendi ezoterik öğretisine erişmek isteyenleri, bir dizi korkunç sınav bekler. yola başlamaya niyetlenenler ya en baştan bırakır ya da ölürler. dehlizler ve mezarlıklardan geçerler. tek çare ölümsüzlüktür oda çok meşakkatli bir uğraşıdır...
hermesin gizil sırrını ulaşmak için girişilen uzun yol: akrep, vahşi hayvan, zehirli yılan, çıyan ve uçurumlarla doludur. yolda rahip yolcuya, yani ilmi edinmek isteyene "geri dönüp dönmemek istediğini" sorar. ancak, ileride bu soruda sorulmaz. en son kanayan avuç ve dizleri ile uçurumun kenarına gelip, bir dala tutulan kişi, çıldırmayıp karşıya atlayabilirse, orada iri kovuktan geçerek, ışıl ışıl kilimler ve harflerle döşenmiş bir odaya girecektir. oradan harflerin anlamını çözerek tanrısal güce ulaşır. sonrasında tanrı olmaya hazırlanan istekli bireyin, uzunca aylar kalacağı bir odaya kapatılıp, derin düşüncelere dalması sağlanır. buradan sonra, tekrar bir odaya sokulan cefakar birey, orada kendisinin çektiği acıların tümünü unutturacak bir kadın ile imtihan edilir. kadın çıplaktır ve kendini çileliye sunmak istemektedir. eğer kadının oyununa gelirse, ölecektir. tüm acıları boşa çekmiş olacaktır. oyuna gelmemesi gerekmektedir. nihayetinde son cefa ise, özel bir törenle diri diri gömülmektir. bu da atlatılırsa
bir mediven ile, din evinin en üstüne çıkıp bir rahip tarafından hermesin yedi katlı
evreninin sırlarına erişip, tanrı olunacaktır.. ondandır ki hermes, tanrı gibi ölümsüz ve güce sahip olmanın insanın elinde oldugundan bahsetmektedir..