bugün

range rover

ingiliz firması leyland ın satışları durunca 4x4 land rover i tüm yeteneklerini koruyarak lüks bir araca çevirmeye karar verirler. land rover dan başlıca farkı yüksek esneme paylı süspansiyonudur. land rover larda 8-10 cm kadar esneme paylı süspansiyon varken range rover larda bu 23-25 cm esneme payı vardır. ana rekabet unsuru kuşkusuz land rover a göre daha estetik ve lüks tasarımı ile bu süspansiyonu idi.

asıl şöhretini sanılanın aksine deniz akkaya nın motunu yakması ile değil. otomobil sporlarının everesti olarak adlandırılan Darien çukurundan geçerek yapmıştır. panama-kolombiya arasında balta girmemiş ormanlardan oluşan ve bataklıklarla dolu bu alandan daha önce çok sayıda araç geçmeyi denese de başaramamışlardır.

son derece zorlu iklim koşullarında yer yer günde sadece 4 kilometre ilerleyebilseler de sonunda 24.000 kutu bira, 80.000 sigara ve 57 ton yakıt tükettikten sonra çukurun sonu olarak belirtilen kolombiya sınırına ulaştılar.

o derece önemli bir olaydır ki bu, darien çukurunu geçebilen bir araba bir sanat harikası olabilir ancak denerek paris teki louvre müzesindeki mona lisa tablosunun yanında sergilenen ilk ve tek araba olmuştur.