bugün

lamborghini gallardo

audi'nin asf (alüminyum uzay kafes sistemi) teknolojisine sahip şasisi, audi a8'in de üretildiği almanya'daki neckarsulm fabrikasında imal edilir. gövdesindeki tüm paneller alüminyumdur, yalnızca tamponlarında plastik kullanılmıştır (murcielago'nun karbon fiber tamponlarına göre çok daha ucuz bir çözüm).

tasarımı italdesign kökenlidir (lakin meşhur giorgetto giugiaro değil, oğlu fabrizio giugiaro tarafından kaleme alınmıştır) ancak audi bu tasarımı direkt olarak kullanmamıştır. çizimler, murcielago'nun da tasarımcısı luc donckerwolcke tarafından elden geçirildikten sonra son halini almıştır. bu durum lamborghini diablo'nun yaratılışıyla paralellik gösterir; onu da aslen marcello gandini çizmiş fakat chrysler tasarımı rafine etmiştir. lamborghini'nin ifadesine göre, italdesign'ın orijinal tasarımı seri üretim gallardo'nun %30-40'ını oluşurmaktadır.

motoru temel olarak şirketin kendi bünyesinde geliştirilmiştir. ancak her ne kadar lamborghini itiraz etmiş olsa da, audi'nin bir diğer alt kuruluşu olan cosworth de v10'un üretimine katkıda bulunmuştur. blok audi'nin v8'inden türetilmiştir ve silindir açısı da onunki gibi 90 derecedir. v10'larda akıcılık için 72 derecelik yerleşim daha idealdir fakat eski formula 1 motorlarında da görüleceği üzere, 90 derecelik yerleşim daha düşük ağırlık merkezi sağlar.

önceki lamborghini'lerin aksine şanzımanı motorun önüne değil arkasına yerleştirilmiştir. bu yerleşim 42/58'lik ağırlık dağılımına yardımcı olmaz ancak şanzıman tünelinin küçülerek iç mekan genişliğinin artmasını sağlar. yarı otomatik şanzımanı, ferrari'nin f1 şanzımanını da üreten magneti-marelli imzalıdır.

viskoz kavramalı merkezi diferansiyele sahip dört çeker sistemi, 30/70 ön/arka tork dağılımına sahiptir. patinaj halinde torkun %50'ye kadarı ön tekerleklere gönderilebilir.

satışa sunulduğunda senede 1000-1200 adet üretiliyordu, bu rakam lamborghini murcielago için 400-500 arasıydı. her birinin üretimi de abisinin ihtiyaç duyduğu 500 saate karşın yalnızca 150 saat sürüyordu. dolayısıyla lamborghini'ye güzel para kazandırmıştır.