bugün

übermensch

--spoiler--
nesli tükenmesede, çok nadir rastlanan insan türüdür.
trevanian'ın da dediği gibi, günümüz, ucuz kalabalıkların dünyasıdır. bunun da sebebi tabi ki ekonomiktir. günümüzün ekonomik sistemi olan globalizm, hızlı ve çabuk tüketmeyi gerektirir. hal böyle iken kalite kavramından vazgeçilir.
aynı tüketim malları gibi, insanların da ucuz olması gerekir bu dünyada. kalite insan istenmez bu sistemde. kendi değer yargıları ve prensipleri olan, bunlara sıkı sıkıya bağlı, düşünen, araştıran, gerçekleri görmeye çalışan, eleştiren, kendine empoze edilmeye çalışılan şeylere direnç gösteren bir insan topuluğu ile günümüz ekonomik ve siyasi sistemleri yürüyemez. çünkü bu sistemde insan, koyun olmalıdır, kendisine ne verilirse sorgusuz sualsiz almalı, kabul etmelidir.

din veya ahlak ile erdem konusunu bağdaştırmayı yanlış buluyorum. din ve ahlak değerleri bile bu sistemin bir parçalarıdır aslında. erdem, düşünmeyi gerektirir. diğerleri fazla gerektirmez, sadece kabullenme gerektirir. kabullenme gerektiren her şey, günümüz sisteminin hayat damarlarıdır. sadece kabullenme gerektiren bir sisteme körü körüne bağlı olmanın erdem ile bir alakası yoktur, olsa olsa yobazlıktır.

"herkesin aptal olduğu yerde akıllı olmak en büyük aptallıktır" diye biz söz vardır. evet, erdemli yaşamakta direnen o güzel insanlar, çocuk çocuğun bile maskarası oluyor, her yerde enayi gözüyle bakılıyor. gerçekten de, böyle bir hayat tarzının karşılığı, çoğu yerde kaybetmek oluyor. kaybetmeye devam ettiği halde bu şekilde yaşamayı sürdürebilen insanlar ise her geçen gün biraz daha erdem sahibi oluyor, ama biraz daha uzaklaşıyor toplumdan. içinde yaşadığı topluma, yaşanılan hayata yabancı, bir kenara, bir köşeye çekilmek zorunda kalıyor. yalnızlık en büyük hayat arkadaşı oluyor onlara. çevresinde binlerce insan da olsa, yalnız oluyorlar, çünkü içini dökebileceği, derdini dillendireceği ve kendisini anlayacak bir tek kişi bile bulamıyorlar. suskunluk başlıyor sonra. en çok susan insanlar, işte bu güzel insanlar oluyor sonunda.

sistem ne olursa olsun, hep var olacaktır bu tür insanlar. çünkü toplumsal erdem, insanoğlunun nihai ütopyasıdır. her çocuğa ilk öğretilenlerdendir. sonra çoğu unutur bunları. unutmayanlar, işte bu güzel insanlardır.
--spoiler--