bugün

apt get install

deb uzantılı paketlerin kurulumunu yapmak için kullanılan komuttur.
sonuna parametre olarak repo(depo)'lardaki program ismi ve varsa ekstra olarak kurulacak programın bir diğer parametresi eklenir.

windows ortamındaki katılımsız(unattended) program kurulumun eşdeğer olduğunu söylemek pek yanlış olmaz bu konuda.
çünkü apt get install komutu ilk olarak programın kurulumunu yapacak script'i indirir. script sayesinde programa müdahale edilmeksizin kendi kurulumunu tamamlar.

kurulumlarda sıkıntı çıkmaması için root olmak gerekir. bunun için "su root" ile shell üzerinden root yetkisi devralınabileceği gibi sadece programı kurmak için anlık "sudo apt get install program ismi" yetkilendirmede yapılabilir.

yetki olayının mantığı; kurulum dosyalarının kopyalanacağı dizindeki permission ayarları genel olarak yazma engellidir. bu durumlarda dizine yazma hakkını aktifleştirmek için yetkili olmak gerekir. burda illaki root olmak gerekmez. gerekli yetkilendirmelerin ayarlanmış olduğu başka bir kullanıcıda duruma göre sorunsuz kurulum yapabilir.

efenim o kadar şeysini anlattık bi tanede örnek vereyim, nasıl kuruluyor diye:
bakınız canceğizlerim -> mozilla firefox içün: sudo apt-get install firefox-mozilla-build

bide bu apt-get install olayı sadece belli başlı dağıtımlarda değil ubuntu ve ubuntu'dan türeyen(kubuntu, backtrack....) bütün sistemlerde çalışır. ubuntu'da zaten kendi içinde debian tabanlı bi işletim sistemidir.

kurulum paketleri zall ağamızında belirttiği üzere sadece dbm paketleme sisteminden ibaret değildir bunun haricinde en yaygını rpm(ped hat package manager)'dir. bide bizimkilerin çıkardığı pardus denen işletim sistemi olma aday adayı sistemde de pisicik diye bişey kullanıyolar. hiç hoşuma gitmed, ıyy dedim * . illa farklı bişeyler yapacaz ayağına sistemi bok etmişler afedersiniz.