bugün

steve jobs un zalim bir kapitalist olması

bütün dünya, ister istemez kapitalist sistemin bir parçası iken; cımbızla bir adamı alıp yaftalamak, ne kadar doğru bilemiyorum. tüm dünya'da komunizm hakim olsaydı, insanlar o bilinçle hareket etseydi, muhtemelen steve jobs yine aynı steve jobs olacaktı. zira bazı emeller parayla ölçülemez. meslek aşkı, yaratıcılık, zanaatkarlık önemli faktörlerdir.

steve jobs; bilgisayar, telefon ve müzik aletleri üreten bir firmanın başındaydı. firması bu işlerde dünyanın en başarılı firmasıydı. telefonu ele alalım, nokia yaptığı vasat bir telefonu 600 dolar gibi bir fiyata satmakta. bu halde dünyanın en gelişmiştelefonu, piyasa koşullarında 1000 dolar etmelidir. etmezse zaten rekabet kurulu muadili kuruluşlar müdahale eder adama. o adam isterse 2 dolara imal etsin o telefonu.

kısacası, steve jobs'a kapitalist diyebilecek insan; bu sözlüğe yazı yazamaz, bilgisayarı reddetmesi gerekir. telefon açıp arkadaşıyla muhabbet edemez, telefonu reddetmesi gerekir. arabası olamaz, petrol piyasasını reddetmesi gerekir. böyle uzar ve gider...