karşılıksız çek

2007 yılı itibarı ile karşılıksız çek başına bankanın ödemekle yükümlü olduğu tutar 370 YTL den 410 YTL ye çıkarılmıştır. karşılıksız bir çekin yazıldığı tarihten itibaren 6 ay sonra, çeki yazdıran kişi yada firma her hangi bir yasal yola başvurmaz ise çek geçersiz sayılır. aslında yine hak iddia eder, yargıtay bu konuda kesin bir yargı vermemekle önü açık bir davaya dönüşebilir.

karşılıksız çek te bankanın ödemekle yükümlü olduğu tutarı alırken çekin aslı banka tarafından alınır, fotokopisi aslı gibidir kaşesi vurularak cirantaya verilir. bu fotokopya ile ciranta eden yasal yollara başvurabilir. yanlız çekte oynama falan var ise banka ödemekle yükümlü olduğu tutarı ödememekte diretir ki bu genelde çekini yazdırmaya başlayan müşterilerin çekleri geldiğinde de başvurulan bir yöntem olmuştur, yememek lazım.

karşılıksız çek'in aslına bakarsanız günümüz şartlarında çok bir önemi kalmamıştır. bu kahredici rekabet içeren ve ahlak düşmanı kapitalizm yüzünden bankalar pazar payını ve müşteri sayısını arttırmak için isterse yüz tane çeki yazılı olan müşteriye çek verebilir, tamamen insiyatif dahilindedir. bedeli yaprak başına 410 ytl dir.
işte ticaret ahlakı çeki vermemeyi gerektirir ama belirtmeye çalıştığım gibi enjoy the kapitalizm buna izin vermez.

edit 1: ay sonu itibari ile çek başına ödemekle yükümlü olunan bedel 435 ytl olacaktır.