bugün

mevlana

islam ve tasavvuf dünyasında tanınmış bir şair, düşünce adamı ve Mevlevi yolunun öncüsüdür. "Yine gel, yine gel, her ne olursan ol yine gel. ister kafir, ateşe tapan, putperest ol yine gel. Bizim bu dergahımız ümitsizlik dergahı değildir. Yüz defa tövbeni bozmuş olsun da yine gel." şeklindeki herkesçe bilinen bu sözleri de göstermektedir ki Mevlana, şefkati ve merhametiyle tüm insanlığı kucaklamış güzel bir insandır.
Ölümü bizler gibi bir son, trajik bir olay değil de Allah'a kavuşmak olarak gören bu değerli insan; ölüm gününe "düğün günü" veya "gelin gecesi" manasına gelen "Şeb-i Arûs" olarak adlandırmıştır.
mevlana kelimelerle anlatılmayacak kadar, sözcüklere sığdırılmayacak kadar güzel, değerli, yüce bir insandır. kendini Allah aşkına böylesine kaptırmış bu değerli kişiyi belki şu sözleri bir parça olsun bizlere anlatabilir:

"Ya olduğun gibi görün, ya da göründüğün gibi ol."

"Biz birleştirmek için geldik, ayırmak için değil."

"Herkesin aynı şeyi düşündüğü yerde kimse fazla bir şey düşünmüyor demektir."

"Can konağını aramadaysan, cansın; bir lokma ekmek arıyorsan ekmeksin, bir damla su arıyorsan susun, zulmün peşindeysen zalimsin, aşkı arıyorsan âşıksın, gönlün neye kapılmışsa O'sun sen. Şu nükteyi biliyorsan, işi biliyorsun demektir."